Newsflash
OPINII

"Sf. Spiridon" în viziunea călătorilor străini

de Doru PARASCAN - oct. 5 2011

   C

Cel mai vechi spital din Moldova, „Sf. Spiridon“, are o existenţă de peste 256 de ani. Istoria acestui aşezământ de binefacere trebuie urmărită nu atât datorită vechimii, cât evoluţiei spectaculoase, de la stadiul de mică bolniţă în curtea Mănăstirii Sf. Spiridon, la cel mai important centru medical moldovenesc. După zidirea mănăstirii, începută în 1747 (unele surse indică 1752), din iniţiativa lui Ştefan Bosie, dar cu implicarea unor boiernaşi din rândurile cărora nu lipseau Anastasie Lipscanul, Vasile Roset şi M. V. Kogălniceanu, domnitorul Constantin Cehan Racoviţă prevede într-un hrisov ca spitalul să fie pus sub administrarea Epitropiei negustorilor.
  O paranteză. La mijlocul secolului al XIX-lea, epitropiile negustorilor, care fiinţau în majoritatea oraşelor moldoveneşti, angajau şi plăteau din resurse proprii medici particulari. Revenind la hrisovul domnitorului moldovean, menţionăm că întreţinerea spitalului era asigurată cu veniturile moşiilor domneşti de la Târgu Ocna şi Galaţi. Actul este datat 1 ianuarie 1757. Cehan Racoviţă nu este singurul domnitor care se va implica în buna organizare a spitalului. În 1765, Grigore Ghica reglementează veniturile spitalului şi stabileşte personalul lui. Alexandru Mavrocordat şi Alexandru Ipsilanti vor lua măsuri pentru mărirea numărului de paturi. Personalul medical (medicii, în special) care asigura buna funcţionare a spitalului şi se îngrijea de sănătatea ieşenilor era răsplătit pe măsura efortului depus. Mulţi erau ridicaţi la rangul de boier (ce vremuri!), ca apoi să primească diferite proprietăţi în Iaşi sau în Moldova. Este şi cazul doctorului Drăcachi (în alte documente Drăgachi), înregistrat printre primii doctori ai spitalului, care primeşte drept moşie un generos lot cu vie la Nicoreşti, ţinutul Tecuci, actualmente judeţul Galaţi.
  O influenţă pozitivă se resimte şi în momentul aplicării prevederilor Regulamentului Organic. Spitalul, mărit din 1799, beneficiază acum de băi, ventilaţie, cameră de gardă ş.a. La o perioadă relativ scurtă de la realizarea acestor îmbunătăţiri, oraşul Iaşi este vizitat de un scriitor francez. Benjamin Nicolas Marie Appert, născut şi crescut la Paris, poposea în anul 1851 pe meleagurile Principatelor. Cartea sa Voyage dans les principautés danubiens, publicată la Mainz, în anul 1854, este un jurnal de călătorie, mai degrabă laborios decât expeditiv, în care analizează trei subiecte delicate pentru societatea modernă românească: închisoarea, spitalul şi şcoala. La Iaşi, cum era de aşteptat, îl surprinde în mod special Spitalul Central „Sf. Spiridon“, situat în centrul oraşului, „într-unul din cartierele nesănătoase şi populate“. În momentul vizitei, edificiul era „în întregime nou“, cu 21 de camere pentru 195 de bolnavi. În schimb, Appert nu este impresionat de secţiile spitalului, care „sunt încă incomplete“, şi de numărul paturilor, „departe de a fi suficiente“, şi asta datorită faptului că „bolnavii depăşesc de şase ori numărul paturilor“. Spitalul era organizat pe patru secţii: „secţia pentru boli interne, 51 de paturi, secţia pentru boli externe, 76 de paturi, secţia pentru bolnavi de sifilis, 51 de paturi, secţia pentru primireabolnavilor, 17 paturi“. Din totalul bolnavilor internaţi în spital între 1 ianuarie 1850 şi 1 ianuarie 1851, 1.326 de bărbaţi şi 1.217 femei, cei mai mulţi sufereau de bilă, gastrită, febră, diaree, dizenterie. Majoritatea celor internaţi are vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, anume 466 de bărbaţi şi 408 femei, fiind urmaţi de pacienţii cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani. Cele mai multe decese înregistrate în spital au fost cauzate de tifos. Medicamentele necesare pentru îngrijirea bolnavilor sunt furnizate „prin învoială de către unul din farmaciştii oraşului, situaţie care atrage abuzuri de toate felurile, cărora bolnavii le cad victimă“. O atenţie deosebită îi reţine călătorului străin şi „biblioteca spitalului, cabinetul de instrumente de chirurgie şi bandaje, dar şi cabinetul pentru preparate anatomico-chirugicale“. Chiar dacă donaţiile spitalului cresc în fiecare zi, Appert notează o realitate dramatică pentru acele vremuri, precum şi pentru deceniile care vor urma: „Moldova nu posedă încă un stabiliment filantropic. Sălile azilurilor, aşezămintele pentru copii găsiţi, casele săracilor, ospiciile pentru incurabili, pentru bătrâni sunt aici necunoscute…“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe