Newsflash
OPINII

Întâlnirea de la București a Hubului Asistenţilor șefi ai OMS Europa

de Adriana CÂRNU - apr. 7 2023
Întâlnirea de la București  a Hubului Asistenţilor șefi  ai OMS Europa

Prin organizarea acestei importante întâlniri strategice la București se acordă o recunoaștere deosebită asistenţilor medicali și moașelor din România.

Family photo2La 24 martie a.c. s-au desfășurat la București lucrările întâlnirii Hubului Asistenţilor șefi ai OMS Europa și punctelor focale pentru asistenţi și moașe din Regiunea Europeană a OMS. Aceasta a fost organizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) – Biroul Regional pentru Europa, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) și Ministerul Sănătăţii din România.

Președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, a subliniat importanţa colaborării în cadrul întâlnirii la nivel înalt și a contextualizat alegerea spaţiului de desfășurare a evenimentului. „Alegerea finală a Palatului Regal ca spaţiu care să găzduiască întâlnirea de astăzi poartă, dincolo de impresionanta arhitectură, o însemnătate deosebită, prin contribuţia Reginei Maria a României la dezvoltarea profesiilor de asistent medical și moașă”, a menţionat acesta în discursul de deschidere.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 70 de reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale internaţionale, instituţiilor europene și autorităţilor de reglementare partenere din 38 de ţări. Totodată, au fost prezenţi 70 de asistenţi medicali și moașe din România, oficiali din sfera executivă și legislativă, precum și reprezentanţi ai mediului academic.

Prin organizarea acestei importante întâlniri strategice, se acordă o recunoaștere deosebită asistenţilor medicali și moașelor din România, pentru contribuţia lor importantă la dezvoltarea sistemului de sănătate și la elaborarea politicilor publice de sănătate, atât la nivel naţional, cât și
internaţional.

Provocări complexe

Reuniunea s-a concentrat pe adresarea provocărilor com­plexe cu care se confruntă sistemele de sănătate într-un mediu politic aflat în schimbare rapidă, migraţia și impactul acesteia asupra reglementării profesiilor, alături de maximizarea noilor oportunităţi pentru sănătate oferite de factori precum cercetarea și digitalizarea.

Prima sesiune de discuţii din cadrul întâlnirii s-a axat pe strategiile de gestionare a recrutării și retenţiei personalului medical din Regiunea Europeană a OMS. În al doilea panel, moderat de dr. Alba Llop-Girones, cercetător în cadrul Biroului Regional pentru Europa al OMS, s-au dezbătut aspecte legate de digitalizare și impactul asupra îngrijirilor medicale oferite de asistenţi medicali și moașe. A treia sesiune de discuţii a avut ca temă centrală știinţele sociale și comportamentale în sănătate.

Citiți și: Deficitul de asistenţi medicali, urgenţă globală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe