Newsflash

În sala de operații

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - iun. 9 2017
În sala de operații
     Sunt conștient că subiectul ales pentru această săptămână ar putea părea mai specializat cititorilor obișnuiți să găsească la această rubrică teme de interes general pentru medicul practician. Pentru că, de data aceasta, mă voi referi în mod special la o situație caracteristică specialității mele, ATI. Și nu întâmplător.
     Ideea își are originea într-o frază emisă în urmă cu mai bine de cinci sute de ani de unul din primii chirurgi ai Europei, Ambroise Paré, chirurgul-bărbier care a servit nu mai puțin de patru regi ai Franței. De fapt, ideea exprimată în citatul alăturat îi aparține în întregime lui Paré, doar că mă întreb cu cine trebuia să împartă el puterea și gloria într-o epocă în care, de fapt, chirurgul lucra singur și nu beneficia de ajutorul niciunui alt coleg. Ambroise Paré are și alte merite, pe lângă cel care îi atrage admirația confraților mei din ATI, acela de a fi enunțat ideea că „le chirurgien n’est pas le seul maître à bord”, simbol al cooperării în sala de operații: Paré e primul care a interzis castrarea ca parte a operațiilor de hernie inghinală (!), a inventat nenumărate instrumente chirurgicale și a fost primul care a introdus sifilisul pe lista cauzelor etiologice ale anevrismului de aortă. Dar fraza care îi aparține (și a fost preluată de Nurok) rezumă clar conflictul încă existent în sala de operații, unde relațiile dintre chirurg și anestezist variază de la o perfectă colaborare la nu puține momente de tensiune și neînțelegere.
     Din aproape 40 de specialități medicale recunoscute în lumea întreagă, se află doar trei în care, în mod tradițional, medicul nu-și are proprii săi pacienți, ci ia parte la procesul de diagnostic și tratament condus de un alt specialist: radiologia, patologia și anestezia. Sau, cum se mai spune, aceste trei specialități servesc și pacientul, dar în același timp și pe alți medici. Nu întâmplător, americanii numesc cele trei specialități service professions.
     În prezent, lucrurile par oarecum schimbate în legătura cu anestezia, întrucât medicina durerii (practicată în întreaga lume aproape doar de medici ATI) implică faptul că pacientul se află sub tratamentul medicului anestezist, care, în acest context funcționează de o manieră complet independentă. Însă diferența dintre ATI și celelalte două amintite mai sus e importantă pentru a înțelege complexul de relații dintre chirurg și anestezist. Radiologul și anatomopatologul lucrează, din punct de vedere fizic, complet separat de ceilalți clinicieni, care se bucură de expertiza acestora și de ajutorul oferit în legătură cu stabilirea diagnosticului. Medicul ATI și chirurgul funcționează însă împreună, în același spațiu și în același timp, acționând concomitent și în simbioză asupra aceluiași pacient. Această realitate obiectivă prezintă nenumărate aspecte, practic necunoscute de alții, cei din afara activității sălii de operații. Ea poate cu ușurință deveni un subiect de roman (din păcate, din câte știu, acest roman încă nu s-a scris), pentru că e vorba de un amalgam de situații, cooperare, înțelegere și ajutor reciproc, dar și frecușuri, păreri contradictorii și uneori animozitate.
     De fapt, nimeni nu se poate aștepta la o altă față a realității de care vorbeam. Cooperarea începe din faza preoperatorie (la fel și divergențele de opinii), când cei doi specialiști se completează reciproc în pregătirea pacientului pentru intervenția chirurgicală. Munca în echipă e cea care caracterizează și perioada de imediat după operație, în care supravegherea și tratamentul de bază sunt rodul indicațiilor comune ale celor doi medici. Dar relația strânsă, fizică, își pune amprenta în mod special în sala de operații. Pentru un neinițiat, aparențele sunt clare: chirurgul e stăpânul sălii! El apare ultimul în sala de operații, după ce pacientul e deja anesteziat, și părăsește sala primul, înainte ca pacientul să iasă de sub influența drogurilor anestezice. Acest tip de comportare pare a fi caracteristic celui care conduce „treburile” și de aici senzația că toți cei din jur, inclusiv medicul ATI, activează sub conducerea medicului chirurg.
     De fapt, relațiile sunt complet diferite și ele pot fi caracterizate folosind o analogie: precum cele dintre actor și regizorul de teatru sau de film. Similitudinea e evidentă pentru toți cei inițiați. Medicul ATI este cel care se ocupă de „decor”, de „instalații” (și chiar de lumini), el/ea permite „actorului” să-și înceapă rolul (să aplice bisturiul pe tegumentele pacientului), după ce a auzit celebra expresie ce datează din anul 1846: „the patient is yours”, cu alte cuvinte „poți începe”. El/ea obligă operatorul să-și întrerupă activitatea dacă situația precară a pacientului o impune și uneori oferă anumite sfaturi legate de continuarea „monologului” (intervenției).
     Ce se poate înțelege din cele de mai sus? E vorba de o permanentă activitate în comun, în care fiecare din cei doi specialiști contribuie la bunul mers al intervenției, unul ținând cont de opiniile celuilalt.
     Aici e momentul pentru a stabili un fapt clar: citatul alăturat caracterizează în foarte mare măsură nevoia unei relații corecte și strânse, impuse de realitatea prezentului în sala de operații, chiar dacă nu se referă direct la acest domeniu de activitate. Interesul fiind comun, anume buna stare a pacientului operat, cei doi profesioniști se completează, se ajută reciproc și, inerent, se respectă unul pe altul. Dar această descriere idilică nu e ubicuitară. Ea lipsește, încă, de multe ori și încă în multe săli de operații.
     Judecând obiectiv motivele acestei stări de lucruri, nimeni nu poate face abstracție de un fapt istoric prea bine cunoscut. Ca profesie recunoscută și instituționalizată, chirurgia a apărut cu mult înaintea anesteziei. Ca urmare, timp de decenii, operatorul era singurul medic în sala de operații, toți ceilalți îi erau subordonați, de facto și de jure. Realitatea a devenit complet alta după cel de al Doilea Război Mondial. Apariția medicului anestezist în sala de operații, înlocuind sora de caritate (precursoarea asistentei medicale de azi), a creat o situație oarecum ambiguă: doi specialiști îngrijind în același timp un pacient aflat pe masa de operații. Ba, mai mult, așa cum fusese descris fenomenul în urmă cu zeci de ani, medicul anestezist s-a înconjurat de o întreagă aparatură, ce oferă date clare, continue și obiective despre situația pacientului, ceea ce îi conferă pe undeva o poziție de superioritate în fața chirurgului ocupat cu realizarea intervenției în cele mai bune condiții, dar fără o cunoaștere precisă și continuă a stării pacientului operat. În plus, se adaugă personalitatea deosebit de puternică a chirurgului, provenită dintr-un proces de selecție naturală, în care „supraviețuitorii” sunt doar cei capabili de a face față dificilelor condiții de lucru și cumplitei responsabilități față de soarta pacientului.
     Oare toate aceste aspecte, succint descrise mai sus, sunt suficiente pentru a oferi „intrusului” o șansă de a înțelege atmosfera din sala de operații și complexa relație dintre chirurg și anestezist? Am senzația că numai o prezență continuă în sala de operații poate ajuta în a distinge acele amănunte care formează un întreg, cel al cooperării între cei doi profesioniști. Dar aș greși dacă m-aș opri aici în încercarea de a descrie o situație prea bine cunoscută nouă, celor „dinăuntru”, greu de realizat pentru cei „din afară”. Pentru că, în ultimii zeci de ani, a intervenit o schimbare calitativă în activitatea medicului anestezist, o schimbare care îi oferă acestuia o platformă profesională complet independentă de chirurgie și de actul operator. Dacă pentru oricine e clar că, în prezent, chirurgia nu poate exista fără ajutorul anesteziei, iată că medicul anestezist și-a lărgit în ultimele decenii sfera de activitate, acoperind domenii complet separate de sala de operații.
     Realitatea din secțiile ATI confirmă faptul că aproximativ 30–40% din forța de muncă e îndreptată zilnic spre zone care nu au nicio legătură directă cu actul chirurgical. Inutil a aminti aici faptul că în majoritatea țărilor lumii terapia intensivă face parte din activitatea cotidiană a medicului anestezist. Dar nu se poate face abstracție de prezența anestezistului la căpătâiul oricărui pacient aflat în suferință sau în fața unei proceduri diagnostice sau terapeutice invazive. Anestezistul e prezent în secțiile de gastroenterologie și în cele de radiologie, în cele de pediatrie și de pneumologie. Contribuția medicului ATI în managementul pacientului în urgență (traumă, intoxicații, hemoragii digestive etc.) e hotărâtoare pentru șansa de a stabiliza funcțiile vitale ale bolnavului aflat în camera de gardă.
     Această relativ nouă stare de lucruri a eliberat în mare măsură dependența medicului anestezist de colegul său chirurg. Ea a contribuit din plin la procesul de îmbunătățire a înțelegerii și cooperării în sala de operații. În prezent, în cele mai multe spitale și săli de operații, anestezia și chirurgia sunt profesii independente care colaborează pe un plan de completă egalitate, de-a lungul întregii perioade perioperatorii, spre binele pacientului, într-o atmosferă de înțelegere reciprocă și completându-se una pe alta.
     Michael Nurok, medic ATI american, cunoaște perfect această situație. El este directorul secției de terapie intensivă cardiovasculară la spitalul Cedar Sinai din Los Angeles. În acest domeniu, colaborarea dintre chirurg și anestezist e esențială, poate mai mult decât în cazul altor intervenții chirurgicale. Munca în comun începe cu evaluarea pacientului cardiac în perioada preoperatorie, continuă în sala de operații și apoi în secția de terapie intensivă. Această cooperare perfectă permite chirurgului să-și continue activitatea în sala de operații, știind prea bine că lasă pacientul proaspăt operat pe mâini competente. Cunoscând realitatea existentă în chirurgia cardiacă (în care am fost direct implicat timp de 15 ani), nu am nicio îndoială că munca de echipă în secția condusă de Nurok e cea care slujește renumelui pe care îl are acel spital american, prea bine cunoscut în întreaga lume.

 

„În această nouă epocă, a terapeuticii multidisciplinare, ideea de «căpitan al vasului» distrage de la activitatea obișnuită, dar, și mai important, ea afectează în mod negativ bunul curs al tratamentului.”
(Michael Nurok)


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe