Newsflash
Știri

Ziua Naţională a Medicului Veterinar: în apărarea sănătății publice

de L. Budin - mai 15 2023
Ziua Naţională a Medicului Veterinar: în apărarea sănătății publice

La 15 mai 1861, prin decret semnat de Alexandru Ioan Cuza, s-a înființat Şcoala de Medicină Veterinară, în cadrul Şcolii de Medicină şi Farmacie condusă de Carol Davila.

În fiecare an, la data de 15 Mai, se sărbătoreşte Ziua Naţională a Medicului Veterinar, aniversare, care a devenit, din 1995, o manifestare de solidaritate profesională și un bun prilej de întâlniri și de schimburi de opinii.

Această dată a fost stabilită ca Zi Națională în cadrul Congresului Naţional de Medicină Veterinară din anul 1994, fiindcă de de ziua de 15 mai sunt legate o serie de evenimente foarte importante pentru medicina veterinară românească, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala Sibiu. 

Pe 15 mai 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a început să funcţioneze Şcoala de Medicină Veterinară, în cadrul Şcolii de Medicină şi Farmacie înfiinţată şi condusă de Carol Davila. Zece ani mai târziu, tot pe 15 mai, un colectiv de 14 medici veterinari au semnat o „Declaraţiune”, care a stat la baza înfiinţării Societăţii de Medicină Veterinară. Aceasta a fost desfiinţată în 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 să se reînfiinţeze, iar ulterior să fie denumită Asociaţia Medicilor Veterinari din România.

 

O activitate esențială

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberală şi independentă, cu organizare autonomă, non-guvernamentală, apolitică şi non-profit. Este organizată şi funcţionează în baza principiului autonomiei, în cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari, conform Legii 160/ 1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar.

Colegiul Medicilor Veterinari, are în evidenţă medici veterinari, care profesează în sectorul de stat, medici veterinari cu liberă practică organizaţi în unităţi medicale veterinare private de asistenţă (cabinete, spitale, clinici) depozite şi farmacii veterinare, precum şi un număr însemnat de medici veterinari care sunt angajaţi în unităţi economice sau în învăţământ și cercetare.

În această perioadă, este mai evident că oricând rolul esenţial al medicilor veterinari, care prin activitatea zilnică asigură indemnitatea teritoriului ţării noastre de anumite boli cu morbiditate şi mortalitate mare în efectivele de animale, cu pagube economice însemnate. În acelaşi timp activitatea medicilor veterinari este esenţială în asigurarea siguranţei alimentare a populaţiei, pe întreg traseul lanţului alimentar. Contribuind astfel la apărarea sănătăţii publice precum şi în derularea schimburilor comerciale intracomunitare şi import-export, în protejarea mediului şi alte priorităţi actuale”, se subliniază în comunicat. 

 

Apărarea sănătății publice

Evenimentul a fost sărbătorit de medicii veterinari din judeţul Sibiu „în cadru unei întâlniri emoţionante”, se precizează în comunicat. Veterinarii au transmis populației că „sunt pregătiţi să acţioneze corect prin mijloace profilactice sau de combatere, pentru implementarea legislaţiei din domeniul creşterii animalelor şi pentru siguranţa lanţului alimentar, ca verigă importantă în dezvoltarea economică şi socială, că există toate premisele precum şi dorinţa de colaborare cu factorii responsabili pentru realizarea programelor impuse de legislaţia din domeniu”.

Se impune, acum mai mult ca niciodată, pentru că profesia noastră să-şi realizeze ţinta finală, apărarea sănătăţii animalelor şi a sănătăţii publice, să fim uniţi, activi, încrezători în noi şi în forţele noastre. La mulţi ani dragi colegi!”, se mai arată în comunicatul semnat de dr. Penţea Ioan Viorel - secretar al Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala Sibiu. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe