Newsflash
Cultură

Ziua Limbii Române, marcată astăzi - Mesajul transmis de președintele Iohannis

de Florentina Ionescu - aug. 31 2022
Ziua Limbii Române, marcată astăzi - Mesajul transmis de președintele Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis astăzi, 31 august, un mesaj cu ocazia Zilei Limbii Române.

Mai jos vă prezentăm textul mesajului, preluat de AGERPRES:

„31 august marchează Ziua Limbii Române, o sărbătoare a celor care, oriunde s-ar afla, gândesc, vorbesc şi simt româneşte.

Limba română este cheia identităţii noastre naţionale şi căminul unei literaturi bogate. De-a lungul veacurilor, ne-a definit cultura, a inspirat şi a îmbogăţit spiritual generaţii întregi. 

Totodată, limba română a fost şi continuă să fie un veritabil liant social. Ea ne-a adus laolaltă şi ne-a menţinut uniţi în cele mai dificile momente ale istoriei noastre. Limba pe care o vorbim ne leagă unii de alţii şi pe toţi de locul în care ne-am născut sau avem rădăcini - România. Face parte din identitatea noastră, iar noi avem datoria de a o proteja şi cultiva.

În această zi specială, transmit întreaga mea apreciere dascălilor de Limba Română din ţară şi din străinătate, dar şi celor dintâi mentori ai oricărui copil - părinţii. În ţară sau în comunităţile din afara graniţelor, aceştia au menirea de a transmite cu mândrie tezaurul limbii generaţiilor de copii români de pretutindeni. 

declaratie_de_presa_klaus_iohannis

În ultimii ani, ţara noastră găzduieşte un număr tot mai mare de locuitori a căror limbă maternă nu este limba română. Este important ca toţi să aibă şansa de a învăţa limba română şi de a se integra în mod armonios în societatea românească. Predarea şi învăţarea limbii române, ca limbă nematernă, trebuie să devină o ofertă permanentă a sistemului nostru de educaţie.

În acelaşi timp, este necesară o schimbare de paradigmă atunci când vorbim despre obiectivele educaţiei pentru învăţarea limbii române. Alături de încurajarea lecturii, înţelegerea, argumentarea şi uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare.

Doar luptând cu analfabetismul funcţional avem şansa de a permite cât mai multor persoane să folosească limba română pentru a lua parte la viaţa comunităţii şi pentru a contribui la dezvoltarea societăţii.

Limba română este temelia identităţii noastre. O preţuim folosind-o corect, cultivând-o şi ajutându-i pe alţii să primească darul de a o învăţa şi de a se bucura de bogăţia ei.

La mulţi ani Limbii Române şi vorbitorilor ei!”

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului naţional, în această seară, începând cu ora 20:30.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe