Newsflash
OPINII

Xilină vs. novocaină în compoziţia Gerovitalului

de Dr. Grigore LUPESCU - sept. 23 2014
Xilină vs. novocaină în compoziţia Gerovitalului
   Efectele trofice ale lidocainei (xilinei) ne-au fost semnalate de colegii reanimatori care au observat vindecarea mai rapidă a plăgilor postoperatorii în cadrul unui studiu comun menit să testeze eficacitatea administrării profilactice a xilinei în combaterea morţii subite la pacienţii internaţi în secţia de reanimare a Spitalului de Urgenţă din Tg. Jiu. Frecvenţa acestor „stopuri cardiace“, surprinzătoare, neprecedate de o alterare progresivă a stării generale (prin comă, şoc etc.), s-a redus la jumătate la bolnavii aleşi aleatoriu şi supuşi tratamentului protector cu xilină i.m. (în lipsa contraindicaţiilor), comparativ cu lotul martor. Singurul fapt observat de noi anterior – exceptând eficacitatea xilinei în profilaxia şi combaterea aritmiilor ventriculare la bolnavii cu angor instabil sau infarct miocardic acut în secţia de cardiologie – fusese acela că numeroşi pacienţi ne solicitau repetarea tratamentului chiar şi după externare, dar nu din cauza reapariţiei simptomatologiei cardiace, ci datorită unei ameliorări subiective a stării generale în cursul tratamentului cu xilină, datorată probabil efectelor sale analgezice.
   Nu puteam să nu punem în legătură observaţiile colegilor reanimatori privind efectele trofice ale xilinei cu produsul Gerovital destinat combaterii efectelor îmbătrânirii, tulburărilor trofice şi degenerative şi altor afecţiuni. Gerovitalul reprezintă medicamentul emblematic al prestigiosului Institut Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan“, la care s-au tratat personalităţi de prim rang din numeroase ţări ale lumii. Componenta de bază o constituie procaina (novocaina), tot un anestezic local de sinteză cu efect stabilizator al membranei celulare ca şi xilina (lidocaina), dar cu o structură chimică diferită. Novocaina este un ester, xilina – o amidă, novocaina posedând şi un potenţial alergic mult mai important decât xilina. În opinia unor farmacologi, efectul biotrofic al novocainei s-ar datora efectului stabilizator de membrană, ceea ce presupune de fapt o protecţie celulară faţă de influenţele nocive, inclusiv reflexele nociceptive.
   Gerovitalul nu deţine acces pe piaţa americană, deoarece nu beneficiază de avizul FDA (Food and Drug Administration) al SUA, pentru că efectele sale adverse (alergice, mai ales) precumpănesc asupra celor benefice, insuficient demonstrate prin studii controlate. Totuşi, medicamentul continuă să fie intens tranzacţionat online inclusiv în SUA, generând numeroase controverse.
   În pofida acestora, Gerovitalul a trecut cel mai dificil examen al unui medicament: proba timpului. Nu putem admite nici ipoteza unui efect placebo – realizat, de regulă, prin preparate inactive – atunci când e vorba de novocaină, care posedă calităţi specifice spectaculoase şi a constituit o piatră de hotar în evoluţia chirurgiei, permiţând efectuarea intervenţiilor chirurgicale fără durere. Atât novocaina, cât şi xilina determină totodată şi efecte generale remarcabile, cele antiaritmice cardiace constituind o probă elocventă.
   Întrebarea pe care ne-o punem este următoarea: dacă xilina s-a dovedit superioară novocainei atât ca anestezic local, cât şi în combaterea aritmiilor cardiace, nu ar putea poseda şi efecte trofice mai importante decât ale novocainei?
   De fapt, ne întrebăm dacă înlocuirea novocainei cu xilina în formula consacrată a Gerovitalului, eliminând efectele alergice mult mai numeroase ale novocainei, nu ar putea  îndeplini toate exigenţele validării ştiinţifice, readucându-i acestui medicament destinat combaterii fenomenelor de îmbătrânire tocmai tinereţea şi strălucirea de altădată? Noi sperăm sincer că da.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe