Newsflash
Internaționale

Vaccinurile anti-COVID, eficienţă dovedită timp de șase luni

de Dr. Alina SIMACHE - apr. 23 2021
Vaccinurile anti-COVID, eficienţă dovedită timp de șase luni

Deși vaccinurile împotriva COVID-19 sunt deosebit de eficiente în prevenirea infecţiei chiar la șase luni de la administrarea celei de-a doua doze, ar putea fi necesar un nou rapel specific pentru noile variante ale SARS-CoV-2.

Conform declaraţiilor reprezentanţilor companiei Moderna, vaccinul dezvoltat de aceștia oferă o eficienţă de 90% împotriva COVID-19 chiar la șase luni de la administrarea celei de-a doua doze. Declaraţiile corespund cu date recent raportate în New England Journal of Medicine, potrivit cărora 33 de persoane vaccinate cu preparatul Moderna prezentau un răspuns imun bun după șase luni.
În cazul preparatului dezvoltat de Pfizer-BioNTech s-au obţinut rezultate similare chiar la începutul acestei luni, fiind raportată o bună protecţie la șase luni de la administrare. Într-o analiză ce a inclus 927 de persoane simptomatice, vaccinul a demonstrat o eficienţă de 91,3% în prevenirea COVID-19 și de 100% împotriva formelor severe de boală la șase luni de la administrarea celei de-a doua doze.

Este necesar un nou rapel?

Persoanele vaccinate cu ambele doze ale preparatelor dezvoltate de Pfizer-BioNTech sau Moderna ar putea necesita un nou rapel în cursul acestui an, conform reprezentanţilor celor două companii. „Există vaccinuri, precum cel împotriva poliomielitei, la care o doză este suficientă, există vaccinuri, precum cel pneumococic, la care o singură doză este suficientă pentru adulţi și există vaccinuri, precum cel gripal, care trebuie administrate în fiecare an. (...) Noul coronavirus pare să fie mai degrabă asemănător virusului gripal decât poliomielitei”, a precizat Albert Bourla, CEO Pfizer, în cadrul evenimentului CVS Health Live („Race to Vaccinate”).
„Așteptăm cu nerăbdare datele clinice de la candidaţii noștri pentru rapelul specific variantelor, dar și datele clinice din studiile de fază II-III ale vaccinului nostru împotriva COVID-19 la adolescenţi. (...) Noile date preclinice cu privire la candidaţii noștri pentru vaccinul specific variantelor ne oferă încrederea că putem aborda proactiv variantele emergente. Moderna va efectua toate actualizările necesare pentru vaccinul nostru împotriva COVID-19 până când pandemia va putea fi controlată”, a declarat Stéphane Bancel, CEO Moderna.


Notă autor:

1. https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210414/moderna-saysvaccine-
90-perecent-effective-after-six-months
2. https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210416/pfizer-modernasay-
booster-shots-probably-needed

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe