Newsflash
Imagine campanie proprie
Industria farmaceutică

Vaccinul gripal VaxigripTetra, disponibil în farmacii

de Dorina Novac - sept. 14 2021
Vaccinul gripal VaxigripTetra, disponibil în farmacii

Vaccinul gripal VaxigripTetra® este disponibil în farmaciile din România. Acesta poate fi achiziționat în baza prescripției medicale din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.

Sanofi Romania, prin divizia sa de vaccinuri Sanofi Pasteur, anunță că vaccinul gripal VaxigripTetra® este disponibil în farmaciile din România.

vaccin gripal

Conform indicațiilor, VaxigripTetra® poate fi recomandat de medici pentru prevenirea bolii gripale prin imunizarea tuturor grupelor de vârstă, respectiv a adulților (inclusiv a gravidelor), a adolescenților și a copiilor cu vârste de la 6 luni, precum și pentru protecția pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, după vaccinarea prealabilă a gravidelor.

„Circulația redusă a virusului gripal în sezonul trecut face ca acest sezon gripal să fie foarte imprevizibil. Deși atenția noastră s-a concentrat aproape exclusiv pe combaterea virusului SARS-CoV-2, trebuie să nu uităm că gripa are un impact semnificativ, atât din punct de vedere medical, cât și economic. (...) Prin vaccinarea antigripală putem evita o posibilă coinfecție gripă-COVID-19, care poate cauza complicații serioase și are o rată de mortalitate dublă. În plus, complicațiile gripei pot afecta și adulții sănătoși, nu doar populațiile la risc. Vaccinarea antigripală oferă protecție dincolo de gripă tuturor categoriilor de populație,” a declarat dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședinte și coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

Potrivit unui comunicat, în România, vaccinarea antigripală pentru categoriile de populație la risc este acoperită prin intermediul campaniei de vaccinare antigripală gratuită, desfășurată de către Ministerul Sănătății prin cabinetele medicilor de familie.

Pentru populația care nu se încadrează în categoriile la risc vizate prin Programul Național de Vaccinare, vaccinul gripal poate fi achiziționat în baza prescripției medicale din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.

„Numărul de doze de vaccin gripal VaxigripTetra® pe care ne-am angajat să le producem și să le distribuim în acest an pentru piața privată din România, estimate nu doar pe baza cererii din sezoanele precedente, ci și pe baza pre-comenzilor și nevoilor identificate împreună cu partenerii comerciali, este dublu față de sezonul precedent. În plus, Sanofi Pasteur va furniza și în acest sezon doze de VaxigripTetra® și prin Programul Național de Vaccinare, suplimentar volumelor de vaccin gripal livrate pe piața privată”, a declarat dr. Lidija Milicevic, director general Sanofi Pasteur, Romania și Moldova.

VaxigripTetra® este un vaccin gripal tetravalent, care conține două tulpini de tip A și două tulpini de tip B ale virusului gripal, conform recomandărilor emise în martie 2021 de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS)3, pentru sezonul gripal 2021 – 2022.

„Gripa este o amenințare serioasă la nivel global, determinând anual 1 miliard de cazuri de îmbolnăviri, 3 până la 5 milioane de cazuri severe și între 290 000 și 650 000 de decese. Datele recente arată că gripa poate crește de până la 10 ori riscul de atac de cord în prima săptămâna de la infectarea gripală, demonstrând că povara gripei depășește bine-cunoscutele complicații respiratorii. Totodată, până la două luni după infecția gripală, adulții mai în vârstă au un risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral6. Mai mult, gripa crește de 100 de ori riscul de pneumonie”, se arată în comunicat.

Vaccinarea antigripală a fost asociată cu o reducere a riscului de infarct miocardic cu 15-45%, reducere asemănătoare cu efectul întreruperii fumatului sau administrării de medicamente pentru reglarea colesterolului sau tensiunii arteriale crescute.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe