Newsflash
Știri

Unul din doi medici rezidenți români își caută un job din primul an de rezidențiat

de Florentina Ionescu - feb. 14 2023
Unul din doi medici rezidenți români își caută un job din primul an de rezidențiat

MEDIjobs, cea mai mare platformă dedicată recrutării medicale în România, anunță cele mai recente statistici din acest domeniu.

Din date reiese că unul din doi medici rezidenți români își caută un loc de muncă încă din primul an de rezidențiat.

Pentru a-și securiza cariera medicală, medicii rezidenți din România încep activ căutările unui loc de muncă în sistemul medical încă din primul an de rezidențiat, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Recrutarea smart a personalului medical, posibilă și în România 

În ciuda faptului că nouă din zece medici absolvenți ai examenului de specialitate nu sunt încadrați pe un post într-un spital de stat după terminarea rezidențiatului, aproape 50% dintre aceștia vor să se angajeze în sistemul public de sănătate, conform studiului efectuat de MEDIjobs, cea mai mare platformă de recrutare medicală din România.

Astfel, potrivit datelor, 44% dintre rezidenții români își caută un loc de muncă încă din primul an de rezidențiat. La polul opus, 17% dintre ei nu au luat momentan în calcul căutarea unui loc de muncă, chiar dacă se apropie de finalul rezidențiatului. 

infografic medijobs partea1

Pentru 15 din 100 de rezidenți, căutările serioase încep de la jumătatea rezidențiatului, iar unul din zece rezidenți începe să își caute loc de muncă cu un an sau chiar cu șase luni înainte de sesiunea examenului de specialitate.

Cinci din zece medici rezidenți își doresc un loc de muncă într-un spital de stat după absolvirea examenului de specialitate și doar unul din zece este dispus să lucreze în mediul rural, potrivit sursei citate.

Câți tineri vor să lucreze într-un spital public

Interesant este că 44% din respondenți își doresc să lucreze într-un spital public după terminarea rezidențiatului. Doar 20% dintre tinerii medici sunt interesați de un job într-un spital sau clinică privată, iar mai puțin de 10% vor să-și deschidă propriul cabinet medical. Mai mult decât atât, un procent covârșitor de 98% își doresc să profeseze în mediul urban. 

infografic medijobs partea2

Pentru marea majoritate a profesioniștilor din domeniul medical românesc, salariul rămâne în continuare un factor esențial în alegerea unui job. Nu mai puțin de 60% din cei intervievați au declarat că cel mai important criteriu în alegerea unui loc de muncă este pachetul salarial.

În lista criteriilor, salariul este urmat apoi de dotările și echipamentele medicale din unitățile spitalicești (56,5%), formarea profesională plătită de către angajator (53,9%), flexibilitatea programului (53,4%) și mediul de lucru (52,3%). 

infografic medijobs partea3

Pentru 30 din 100 de rezidenți bonusurile și beneficiile acordate de angajator sunt destul de importante, însă un factor și mai important pentru aceștia este reprezentat de locația locului de muncă și proximitatea față de casă.

De asemenea, forma salarială dorită de 43% dintre rezidenți este salariu + procent din consultații/ încasări, la egalitate cu pachetul compus din salariu fix + bonusuri. La polul opus se află forma simplă de remunerație formată doar din salariul fix, aleasă doar de 6% din respondenți.

21% dintre medicii rezidenți ar schimba medicina pentru o carieră în IT

Dacă ar fi să o ia de la început, 78% dintre medicii rezidenți spun că ar alege tot medicina, însă 21% dintre aceștia ar urma o carieră în IT.

Întrebați fiind dacă au fost contactați în ultimul an de către recrutorii din domeniul medical, 63% au răspuns că nu au fost niciodată contactați, iar 18% au fost sunați foarte rar. Doar 1,6% au considerat că au comunicat des cu reprezentanți ai departamentului de recrutare. 

infografic medijobs partea4

În acest context, nu este de mirare că aproape jumătate dintre respondenți, mai exact 49% au perceput comunicarea ca fiind una deloc bună cu specialiștii în HR, și doar unul din zece rezidenți a simțit că a primit toate informațiile necesare de la recrutor.

Peste 60% dintre medicii rezidenți preferă ca discuțiile legate de angajare să aibă loc pe e-mail, iar 24% doresc să fie contactați telefonic. Numai un procent de 1% este reprezentat de cei care sunt dispuși să se prezente fizic și să aibă un interviu față în față cu angajatorul sau specialiștii în recrutare medicală. 

infografic medijobs partea5

Eșantion și date despre cercetare

Studiul MEDIjobs a fost efectuat în luna ianuarie, pe un eșantion de 193 de medici rezidenți. Respondenții au fost 82,9% femei și 16% bărbați, dintre care 38% au fost persoane în primul an de rezidențiat, 36% medici rezidenți în anul 2 și 3, iar 10% au spus că au promovat deja rezidențiatului devenind medici specialiști. 

Studiul a urmărit percepția medicilor rezidenți față de piața de recrutare medicală și oportunitățile de carieră și s-a desfășurat în parteneriat cu platforma Grile-Rezidentiat.ro. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe