Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Un startup clujean de inteligență artificială a ajuns la 1.000 de pacienți

de Florentina Ionescu - mar. 10 2025
Un startup clujean de inteligență artificială a ajuns la 1.000 de pacienți

Medical Pilot este un startup clujean care folosește inteligența artificială. El a fost lansat pe 1 februarie 2025 și deja a depășit pragul de 1.000 de pacienți și 1.000 de examinări.

În contextul actual, sistemul sanitar din România este supus unei mari presiuni legate de nevoia de eficientizare, de oferirea de servicii de calitate superioară, de digitalizare și transparență. Numărul de pacienți crește, la fel cum crește și presiunea pe medici pentru a asigura servicii medicale de înaltă calitate și siguranță, eficiente, dar și o altă experiență pentru pacient. Acestea sunt realitățile de la care au plecat dr. Andrei Groza, Mihaela Roșca și Gelu Vac pentru crearea aplicației Medical Pilot, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Asistent digital de standardizare a proceselor medicale 

„Acest software s-a născut dintr-o necesitate reală: lipsa unei soluții integrate care să asigure atât optimizarea fluxurilor de lucru în sistemul medical, cât și standardizarea raportării medicale. Medical Pilot este un soft de management al pacienților și, în același timp, un asistent digital de standardizare a proceselor medicale. Acesta răspunde unei probleme critice din domeniul nostru: variabilitatea modului în care sunt documentate și analizate datele clinice, ceea ce poate afecta calitatea deciziilor medicale și a actului medical în sine. Este un produs unic pe piață din acest punct de vedere și se remarcă prin complexitate și funcționalități avansate”, declară dr. Andrei Groza, CEO la Medical Pilot. 

Medical Pilot este o soluție software end-to-end de management al pacienților și al proceselor medicale. Pe scurt, aplicația asigură fluxul pacienților și proceselor medicale de la programare până la redactarea rapoartelor medicale și facilitează comunicarea online și offline între medici și pacienți. Este o aplicație software de tip SaaS (Software as a Service) găzduită în cloud-ul Microsoft Azure și este arhitecturizată în așa fel încât datele tranzacționate prin intermediul platformei să fie în permanență securizate și în siguranță, conform certificării ISO 27001 dobândite în martie 2025. 

Printre principalele beneficii pe care le oferă această aplicație se numără:

  • Standardizarea și automatizarea raportării medicale, reducând erorile și asigurând o documentație uniformă;
  • Dosar electronic al pacientului și documentare foto-video a tuturor procedurilor medicale;
  • Suport decizional avansat, bazat pe analiza datelor clinice și indicatorilor de calitate;
  • Îmbunătățirea eficienței proceselor medicale, prin reducerea timpului alocat documentării și prin integrarea cu sistemele existente;
  • Monitorizare și analiză inteligentă a performanțelor instituționale.

În practică, aplicația a început să funcționeze din luna februarie a acestui an și a adunat până acum 1.000 de pacienți și peste 1.000 de consultații medicale diverse (ecografii, endoscopii, consultații medicale) în diverse specialități medicale. 

Primele feedbackuri menționează o eficientizare cu circa 30% a timpului alocat pentru endoscopie digestivă, de exemplu, ceea ce înseamnă practic că, într-un interval de 6 h, medicul are posibilitatea să programeze nu șase pacienți, ci opt. 

„Ne-am uitat pe cifre și am văzut că, de exemplu la colonoscopie, între 5-7% dintre pacienți nu menționează, în mod obișnuit, bolile cronice sau medicația cu risc ridicat. a mai declarat dr. Andrei Groza.

Acesta spune că, cu ajutorul aplicației toate aceste etape sunt documentate și medicul trece automat prin toate întrebările cheie cu pacientul. Soluția acestui startup ajută inclusiv la reducerea cu circa 20% a documentației incomplete pentru patologia descoperită, pentru că raportarea se întâmplă în real-time, inclusiv cu captura foto și video în timpul procedurii. 

„În cazul ecografiilor, vorbim deja de o optimizare de peste 30% pentru medic și de o altă experiență pentru pacient – raportul medical este bine structurat și include documentare foto și video direct în aplicație. Pentru examinarile ginecologice, de exemplu în cazul mamelor în devenire, de unde am primit multe feedback-uri, Medical Pilot ajuta la stocarea imaginilor din timpul ecografiei, acele imagini unice din viața mamei și ale fiului/ fiicei lor în devenire, la care au acces permanent prin intermediul aplicației mobile, oferită gratuit”, a mai punctat dr. Andrei Groza.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe