Newsflash
Știri

Un pas înainte pentru Strategia naţională privind bolile cardio-cerebrovasculare

de Cristina GHIOCA - apr. 28 2023
Un pas înainte pentru Strategia naţională privind bolile cardio-cerebrovasculare

În România a fost finalizat primul atestat de studii complementare de Neuroradiologie intervenţională. Acesta este parte din Strategia naţională pentru Combaterea Bolilor cardio-cerebrovasculare.

stire p3Specialiști și reprezentanţi ai autorităţilor s-au reunit recent, la București, la Forumul Naţional de Neurologie. Principala temă a întâlnirii a fost Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare (SNBCC).

Obiectivele strategiei sunt dezvoltarea prevenţiei, consolidarea reţelelor pentru gestionarea infarctului miocardic acut și a accidentului vascular cerebral ischemic acut, dezvoltarea reabilitării și programele inovative.

„Strategia pe care noi o dezvoltăm (...) nu este o colecţie de elemente știinţifice (...), nu este o înșiruire de alegaţii, ci un plan concret care deja dă rezultate”, a declarat prof. dr. Dafin Mureșanu în deschiderea forumului.

Salt în efectuarea trombectomiilor

La rândul lui, prof. dr. Dragoș Vinereanu a menţionat că cei implicaţi în elaborarea documentului au așteptat să apară Strategia Naţională de Sănătate, pentru că strategia pentru bolile cardio-cerebrovasculare
trebuie integrată în aceasta: „Acum putem să trecem la lucruri mult mai concrete privind elaborarea ei”.

Ca parte a SNBCC, a fost înfiinţat atestatul de studii complementare de Neuroradiologie intervenţională. Acesta va duce la creșterea numărului de specialiști care vor putea face trombectomie, o procedură prea puţin efectuată în România. Atestatul se adresează profesioniștilor din domeniile Radiologie, Neurologie, Cardiologie intervenţională, Chirurgie cardiovasculară și Chirurgie vasculară, a explicat profesorul Mureșanu:

„Avem un produs finit, care este disponibil astăzi – acest atestat în
care radiologii au un loc important. Ei vor putea face, ne dorim să facă trombectomie alături de noi. În România se fac mult prea puţine trombectomii – [la doar] 1% din pacienţii noștri. (...) Factorul limitativ este centrat pe resursa umană. Iar această alianţă ne va permite să facem un salt important în acest sens”.

El a recunoscut însă că va fi nevoie de timp pentru a putea amorsa această zonă de competenţă. SNBCC ar urma să fie finalizată
până la finalul acestui an. 

Citiți și: Îndreptar de vaccinare pentru medici

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe