Newsflash
Cultură

Un moment aniversar: Gala UNITER 2022

de Candid STOICA - iul. 15 2022
Un moment aniversar: Gala UNITER 2022

Ediţia de anul acesta a Galei UNITER a resimţit lipsa creatorului său. Întregul eveniment a fost o reverenţă adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele Uniunii timp de 31 de ani și iniţiatorul acestui program.

UNITER In memoriam Caramitru captura youtube

Galele pregătite și prezentate de Ion Caramitru, de-a lungul anilor, au fost pentru toată suflarea teatrală din România, dar și pentru publicul iubitor de teatru un eveniment major așteptat cu emoţii și nerăbdare. 30 de ani de gale, cu premii, cu menţiuni, cu prezentări de multiple și variate spectacole, încercând – la început destul de timid, apoi tot mai curajos – să imite faimoasele Premii Oscar.

Actuala ediţie a resimţit dureros absenţa creatorului ei, dispărut prea devreme dintre noi. Organizatorii au încercat să-i suplinească lipsa prin audio-vocea și interpretarea inconfundabilă a „Glossei” lui Mihail Eminescu. Poate că versurile „Ce e rău și ce e bine/ Tu te-ntreabă și socoate” ar fi putut reprezenta chiar mottoul acestei gale. Desigur, propunerile juriilor au fost dintotdeauna luate în răspăr de unii nemulţumiţi.

Premii pentru toată lumea

Actualele premii au fost, am putea spune, cam pentru toată lumea. Premiul de Excelenţă, in memoriam Ion Caramitru. Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal i-a fost acordat lui Lóránd Váta, pentru rolul Lopahin Iermolai Alexeevici din spectacolul „Livada de vișini”, al Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Nicoleta Lefter a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru rolul Svetlana Allilueva din spectacolul „Aici, Moscova!”, de la Unteatru Bucureşti.

Csaba László a obţinut premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, cu rolul Zita Szilveszter din spectacolul „Grand Hotel Pasărea Retro”, al Teatrului Naţional Târgu Mureș – Compania Tompa Miklós. Gabriela Popescu a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Fraulein Schneider din spectacolul „Cabaret”, de la Teatrul Odeon București. Răzvan Mazilu a primit premiul pentru dezvoltarea spectacolului de musical în România, în timp ce actorii Dana Dogaru și Virgil Ogășanu au primit premiul pentru întreaga activitate.

Nemulţumiri din public

Nemulţumirile principale ale publicului care a asistat la desfășurarea galei s-au îndreptat către Radu Afrim, regizorul de fapt al spectacolului galei, care n-a reușit să topească intervenţiile într-un tot unitar. Spectacolul a luat de multe ori alura unor reprezentaţii amatoristice, părând deseori o încropeală, prin tot felul de proiecţii neutre, care nu aveau legătură cu subiectul premiilor. Menţionez, aici, intervenţiile dansante, care voiau, bineînţeles, să aducă o variaţie în ritmul lent de prezentare a premiilor. 

Tot la nemulţumiri a fost taxată și prestaţia tinerilor prezentatori Raluca Aprodu și Emilian Oprea, care s-au dovedit neexperimentaţi și nepregătiţi suficient pentru un asemenea eveniment, deși sunt niște talente autentice. A impresionat însă luarea de cuvânt a noului președinte UNITER, Dragoș Buhagiar, care a vorbit, printre altele, de încurajarea tinerilor și a teatrelor independente și, mai ales, de schimbarea regulamentului de funcţionare a galei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe