Newsflash
Știri

Un eveniment mult așteptat

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - iul. 8 2022
Un eveniment mult așteptat

Vineri, 23 iunie a.c., pe esplanada Spitalului Clinic de Urgenţă Militar din Iași a avut loc ceremonia de dezvelire a bustului doctorului Iacob Czihac, patronul spiritual al acestei instituţii.

1_1

Era o vreme în care mă întrebam și întrebam public de ce nu există un bust al fondatorului Societăţii de Medici și Naturaliști din Iași și al Spitalului Militar din capitala Moldovei, dr. Iacob Czihac (1800-1888). Arhivele probează sumedenia de fapte care justificau eternizarea în piatră sau în bronz a figurii acestui medic, fugit, din cauza iubirii pentru o femeie căsătorită, departe de pământul natal, taman la Iași.

În urmă cu opt decenii, la Radio România, Grigore T. Popa vorbea publicului ascultător astfel: „Se pornise aici în Moldova o activitate știinţifică de mari proporţii, care ţintea de-a dreptul la înălţarea unei regiuni – aproape necunoscută în Europa – pe un nivel cu totul superior. Și în toate aceste frământări nobile, în aceste încercări, aproape utopice, găsim spiritul neodihnit și de o rară energie a lui Czihac și ne putem închipui ce rezistenţe enorme trebuie să fi întâmpinat Czihac la 1830-1835. (…) Timp de 24 de ani efervescenţa știinţifică stârnită de Czihac cu concursul deplin al lui Asachi a mers crescând și a dat cele mai frumoase roade ce se puteau visa”.

Misiune îndeplinită

Vineri, 23 iunie 2022, pe esplanada Spitalului Clinic de Urgenţă Militar din Iași, am asistat și rostit un scurt discurs la dezvelirea bustului patronului spiritual al acestei instituţii. Alături de general-maior Corneliu Postu, director al Statului Major al Apărării, a oficialităţilor locale și judeţene, a colonelului Aurelian Corneliu Moraru, comandant al Spitalului Militar din Iași, a colonelului (r.) Valentin Tănase, director al Studioului de Arte Plastice al Armatei, a fost prezentă și Gabriela Muscalu, realizatoarea bustului.

Este o artistă extrem de talentată, cu o sensibilitate și expresivitate aparte în domeniul modeleului volumelor, „capabilă să abordeze cu egală performanţă atât compoziţii de plastică mică, dar și ansambluri monumentale de mari dimensiuni”.

2_1

Misiune îndeplinită. Parţial, în opinia mea. Împreună cu comandantul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar din Iași am început demersurile identificării mormântului în care s-a topit fiinţa de carne a doctorului Czihac la Aschaffenburg, în Germania.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe