Newsflash
Cultură

Un compendiu de bună calitate

de Candid STOICA - aug. 12 2022
Un compendiu de bună calitate

„Take, Ianke și Cadâr”, în regia lui Horaţiu Mălăele, se arată azi un fel de compendiu de bună calitate al mai tuturor spectacolelor produse până acum cu această piesă.

Horațiu Mălăele
Horațiu Mălăele

 

Spectacolul independent, găzduit de Teatrul Naţional București, este, ca să zicem așa, produsul ultimei generaţii de actori ajunși azi la maturitate deplină, care dovedesc că au asimilat temeinic lecţia marilor artiști care au populat scenele teatrelor din România: Mihai Constantin, Răzvan Vasilescu și, bineînţeles, Horaţiu Mălăele (foto).

        Alături de ei evoluează corect Dana Dogaru, mai șters Adrian Ciobanu, într-un rol de mare efect (Iţic nu avea nevoie să fie schilod și să se ajute la mers cu bastoane) și, uneori timid, alteori exploziv, tinerii Maria Veronica Vârlan și Matei Constantin.

Subiectul se întrezărește: Tache și Ianke au doi copii care, fără știrea părinţilor, se iubesc și vor să se căsătorească, împotriva regulilor și cutumelor păstrate de-a lungul vremurilor, din negura Evului Mediu. Cele trei personaje de etnii diferite nu le ridică niciun fel de problemă celor trei mari actori. Ele sunt partituri care, asemenea marilor personaje de operă, se știu, se studiază și se păstrează uneori cu sfinţenie. Sunt alese tipologic, exact, excelent.

Personaje fidel redate

Mihai Constantin e românul și bun și șmecher, inimos și uneori înfricoșat (ca și Ianke) de „gura lumii” și de legile nescrise ale comerţului și ale traiului pașnic între naţionalităţi. Horaţiu Mălăele, fără să exagereze idiomul idiș folosit de evreii din România acelor vremuri, scapără de inteligenţă și are hazul recunoscut al comunităţii pe care o întruchipează.

Singurul care iese destul de bine din tipicul interpretărilor anterioare (Marcel Anghelescu, Gheorghe Dinică, Ion Manta) este Răzvan Vasilescu. Acesta propune un Cadâr „diplomat”, care, cu o mică și iscusită șiretenie, rezolvă drama existentă: frica de ce o să zică „gura lumii” (reprezentată prin baba Safta și Iţic – purtătorul de cuvânt neoficial al comunităţii evreiești).

Decorul conceput de Maria Miu este scăldat în lumini de „clar obscur”. Acestea ne fac să credem că ceea ce vedem pe scenă poate fi și un vis cu un final fericit, de film american, cu mesajul că dragostea și prietenia înving întotdeauna realităţile dure și uneori nedrepte ale vieţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe