Newsflash
Internaționale

Un algoritm îmbunătăţește diagnosticul de rejet de grefă renală

de Dr. Mariana MINEA - mai 12 2023
Un algoritm îmbunătăţește diagnosticul de rejet de grefă renală

Revista Nature a publicat un studiu care demonstrează superioritatea unui algoritm computerizat în diagnosticarea rejetului de grefă renală.

Revista Nature a publicat un studiu care demonstrează superioritatea unui algoritm computerizat în diagnosticarea rejetului de grefă renală. Rezultatele algoritmului au indicat că 45% dintre diagnosticele medicale umane de rejet de grefă renală erau greșite – în majoritatea cazurilor, prin supradiagnosticare.

        Timp de 30 de ani, clasificarea internaţională Banff a reprezentat standardul de aur pentru diagnosticarea rejetului de grefă renală. Autorii studiului au transpus regulile sistemului Banff de diagnostic într-un algoritm pe bază de cod ce acoperă toate scenariile posibile de diagnostic. Sistemul amintit este unul complex și se bazează pe o serie de indicatori: rezultatul examenului histopatologic, expresia genică, rezultatele microscopiei electronice, prezenţa unor markeri non-invazivi, prezenţa componentei C4d a complementului în capilarele peritubulare (marker al rejetului mediat de anticorpi), prezenţa anticorpilor anti-HLA specifici donatorului (DSA).

Ei au testat apoi capacitatea algoritmului de a reclasifica diagnosticele de rejet de grefă, folosind trei cohorte internaţionale multicentrice și două ample trialuri clinice prospective. Au fost analizate 4.409 biopsii de la 3.054 de pacienţi adulţi și copii (62,05% de sex masculin), provenind din 20 de centre de transplant din Europa și America de Nord. 

În rândul populaţiei adulte, algoritmul a rediagnosticat 83 din 279 (29,75%) de cazuri considerate a fi de rejet mediat prin anticorpi și 57 din 105 (54,29%) cazuri de rejet mediat prin celule T. În același timp, 237 din 3.239 (7,32%) de cazuri diagnosticate de anatomopatologi ca non-rejet au primit diagnosticul de rejet din partea algoritmului.

În rândul populaţiei pediatrice, diag­nosticul a fost schimbat în 8 cazuri din 26 (30,77%) de cazuri de rejet mediat prin anticorpi și în 12 cazuri din 39 (30,77%) pentru rejet mediat de celule T. Studiul demonstrează potenţialul clasificării histologice automatizate pentru a îmbunătăţi îngrijirea pacienţilor care au trecut prin transplant prin corectarea erorilor de diagnostic și pentru standardizarea diagnosticelor de rejet. Mai multe informaţii sunt disponibile acesând linkul din Nature.


Notă autor:

https://www.lemonde.fr/sciences/article/2023/05/09/un-algorithme-ameliore-le-diagnostic-de-rejet-de-greffe-du-rein_6172583_1650684.html
https://go.nature.com/3NTg5qS

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe