Newsflash
Evenimente Știri

UMF Craiova lansează campania de educație și prevenție ContraTimp

de L. Budin - oct. 10 2023
UMF Craiova lansează campania de educație și prevenție ContraTimp

Campania, prima din anul universitar 2023-2024, e dedicată conștientizării impactului meningitei meningococice.

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova în parteneriat cu Universitatea din Craiova, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj și Inspectoratul Școlar Județean Dolj dă startul pe, 11 octombrie, primei campanii de educație și prevenție din anul universitar 2023-2024, ContraTimp – dedicată conștientizării impactului meningitei meningococice.

La lansare participă prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea - rector UMF Craiova, ș. l. dr. Gindrovel Dumitra – secretar general Colegiul Medicilor din România, ș. l. dr. Adina Turcu – manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova, dr. Narciza Dinică – șef Birou de Promovare a Sănătății DSP Dolj, Simona Ciulu – ISJ Dolj, se arată într-un comunicat.

Specialiștii invită populația să meargă în cabinetele medicilor de familie, să se informeze corect, din surse specializate și să ia în calcul opțiunea prevenției.

Boala meningococică este o boală subdiagnosticată. Primele simptome sunt nespecifice, ceea ce întârzie foarte mult inițierea terapiei cu antibiotice. De la apariția primelor simptome până la deces pot trece doar câteva ore, se subliniază în comunicat. 

Sunt trei grupe de risc: sugarii și copiii mici, vârstnicii și adolescenții. Dintre acestea, adolescenții par cei mai expuși și devin principala sursă de transmitere către alte grupe de vârstă. 

Cele mai frecvente simptome sunt febră mare, durere de cap, rigiditate a gâtului, respirație accelerată, stare de somnolență, sensibilitate oculară la lumină, dureri musculare sau articulare, convulsii etc. Pe lângă problema simptomelor nespecifice care întârzie tratamentul și grăbește decesul, persoana infectată poate rămâne cu sechele fizice (sunt cazuri de amputare a membrelor), emoționale, deficiențe vizuale sau auditive, deficiențe mentale, motorii, de vorbire și multe altele. 

Campania ContraTimp este inițiată de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și face parte din Programul de conștientizare a impactului meningitei meningococice, se mai arată în comunicat.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe