Newsflash
Știri

UMF „Carol Davila” din București va inaugura o bază de simulare medicală

de Florentina Ionescu - iun. 10 2021
UMF „Carol Davila” din București va inaugura o bază de simulare medicală

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” inaugurează Baza de Simulare Medicală în strada Pitar Moș. Ca prim proiect, studenții mediciniști vor putea beneficia de cursul de instuire „My First Implant”.

Centrul de Inovație și e-Health din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București inaugurează mâine, 11 iunie, de la ora 9:00, în strada Pitar Moș, nr. 20, din Capitală, o nouă bază de pregătire dedicată dezvoltării procesului educațional medical. 

primul implant baza de simulare umf carol davila
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

Curs de instruire dedicat studenților

Inaugurarea este marcată prin organizarea primei ediții a cursului de instruire „My First Implant”, dedicat studenților din anul VI ai Facultății de Medicină Dentară, creat pentru a le oferi acestora oportunitatea să insereze primul lor implant din carieră, pe o mandibulă artificială. Această ediție se va desfășura cu o primă grupă de 30 de studenți, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

În noua locație din strada Pitar Moș, ce are o suprafață utilă de 569 de metri pătrați Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” va dezvolta o Bază Practică de Simulare Medicală modernă care va fi dotată la cele mai înalte standarde.

„Prin intermediul acestui proiect inovativ, ce se axează pe metode de predare-învățare pe baza unor tehnologii moderne, ne dorim dezvoltarea aptitudinilor și competențelor studenților în activitățile de inovare și sănătate digitală în vederea creșterii competitivitații și adaptării la digitalizarea sistemelor de educație și sănătate, iar un prim episod din acest nou ciclu educațional va debuta astăzi prin cursul «My first implant», curs ce este dedicat studenților din anul VI ai Facultății de Medicină Dentară”, a declarat rectorul UMFCD, prof. univ. dr.Viorel Jinga.

Bază pentru dezvoltarea tehnicilor medicale

În noua locație din strada Pitar Moș, din București, se va dezvolta Baza de Simulare Medicală a UMFCD pentru toți studenții acestei universități. În cadrul bazei se vor desfășura activități practice de dezvoltare a tehnicilor medicale, în condiții cât mai aproape de realitate, însă fără riscuri ca în cazul efectuării manevrelor pe un pacient real.

Prezentări teoretice și o parte practică

În ceea ce privește prima ediție a cursului „My First Implant”, aceasta se va axa pe instruirea educațională de top în implantologie dentară a unui grup de 30 de studenți stomatologi din anul VI.

Astfel, titularul cursului „My First Implant”, prof. univ. dr. Alexandru Bucur, va susține câteva prezentări teoretice construite în jurul unor subiecte importante, precum indicațiile și contraindicațiile în implantologie, metode inovative de mărire a ofertei osoase, grefelor, importanta CBCT și multe altele.

Partea practică a evenimentului va fi susținută de către Dr. Florian Obădan, medic implantolog cu peste 2000 de tratamente de implant efectuate în cei aproape 20 de ani de carieră.

În cadrul demonstrației practice, participanții vor învăța despre trusa de implant și protocoalele de inserare, urmând ca până la finalul cursului să insereze implanturi pe model fantomă.

„My First Implant” se bucură și de prezența asist. univ. dr. Mihai Bucur, care le va împărtăși cursanților din vasta sa experiență medicală în domeniul implantologiei care, de altfel,  poate fi radiografiată prin miile de implanturi inserate cu succes.

„Prin acest curs inedit, ce are o durată de aproximativ 10 ore, încercăm să îmbinăm partea teoretică cu cea practică într-un mecanism modern și cât mai atractiv pentru studenții noștri, pentru ca viitorii medici stomatologi să-și însușească și să-și consolideze, încă din facultate, cunoștințele în aria implantologiei dentare, tratament inovativ al secolului XXI ale cărui rezultate excepționale ne arată o nouă reconfigurare a medicinei dentare pe plan mondial”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Bucur.

Tratament de implant efectuat în siguranță

La rândul său, dr. Florian Obădan a menționat că „de fiecare dată m-am lăsat călăuzit de dictonul Victoria Amat Curam și consider că acest curs îl surprinde foarte bine, fie că ne referim la organizatori, fie la participanți, iar pentru tinerii studenți consider că este important să deprindă cât mai devreme în carieră modalitățile și protocoalele ce le vor permite să efectueze în siguranță orice procedură și tratament de implant”.

Acesta a adăugat că, în ceea ce privește My First Implant, trebuie subliniat că prin digitalizarea proceselor educaționale și integrarea tehnologiilor, „ambele componente – teorie și practică – sunt concepute într-un mod special astfel încât să ofere cursanților bazele unui start de succes în specializarea aleasă”.

Dezvoltarea Bazei de Simulare Medicală reprezinta unul dintre obiectivele principale asumate în cadrul proiectului "INNOV.STUD - Educație inovativă pentru studenții UMFCD prin dezvoltarea bazelor de practică în Printare 3d, Simulare Medicală, Telesemiologie și Big Data" CNFIS-FDI-2021-0531.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe