Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Știri

UE interzice plasticul de pe fructe și legume și pliculețele cu sosuri

de L. Budin - mar. 5 2024
UE interzice plasticul de pe fructe și legume și pliculețele cu sosuri

UE a votat luni, 4 martie, interdicția de folosire în restaurante, supermarketuri și hoteluri a recipientelor de unică folosință, a plasticului de pe fructe/legume și a pliculețelor cu șampon sau sosuri.

UE a votat luni, 4 martie, interdicția – care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2030 – de folosire în restaurante a ambalajelor de plastic de unică folosință, pentru alimentele și băuturile consumate la fața locului. Sunt exceptate însă ambalajele pentru produsele de luat „la pachet” – o victorie pentru giganții fast-food, notează publicația France Bleu

Uniunea Europeană și-a propus noi obiective: de a reduce totalitatea ambalajelor de unică folosință cu 5% până în 2030, cu 10% până în 2035 și cu 15% până în 2040. 

Luni, 4 martie, reprezentanții statelor membre s-au pus de acord asupra noului text din Pactul Verde, în condițiile în care cantitatea de deșeuri de plastic este în creștere îngrijorătoare: 189 kg de ambalaje în medie per locuitor și pe an – cu 32 kg în plus în ultimii 10 ani. Din ansamblul deșeurilor, doar două treimi sunt reciclate la ora actuală.

 

Fără mini-recipiente

De la 1 ianuarie 2030, mini-flacoanele de șampon din hoteluri, pliculețele pentru sosuri, foliile de plastic de pe fructele și legumele din supermarket, chipsurile de polistiren din cutiile de carton vor fi interzise. Vor fi interzise și fețele de masă de unică folosință de pe mesele restaurantelor și cafenelelor. 

Recipientele din carton, în schimb, vor continua să fie autorizate fără constrângeri pentru produsele de luat la pachet – aici, giganții fast-food și marii producători de hârtie au obținut câștig de cauză. Dar, din 2027, orice restaurant sau vânzător de hamburger va fi obligat să-și servească clientul în recipientele reutilizabile cu care acesta poate veni de acasă. 

 

Fără PFAS

Interdicția se referă și la PFAS – per și polifluoroalchil - , așa-numiții „poluanți veșnici”, cu efecte nocive asupra sănătății și mediului. Cutiile de pizza și ambalajele de supermarket care conțin carne sau pește sunt tratate cu astfel de compuși. 

Legislația interzice prezența PFAS în ambalajele alimentare începând cu 2026. În schimb, acordul european nu are prevederi referitor la limitarea folosirii bisfenol A, cu efect perturbator endocrin. Un alt document european va reglementa folosirea acestui compus. 

 

Reciclarea reciclabilelor

Din 2035, toate ambalajele care încă vor mai fi autorizate vor trebui să fie reciclabile – și reciclate. Pentru maximizarea acestui din urmă proces, cel puțin 90% din materialele care intră în compoziția ambalajelor (plastic, lemn, aluminiu, sticlă, carton) vor trebuie să fie colectate separat. 

Textul obligă cele 27 de state UE să stabilească, până în 2029, un sistem de garanție-returnare pentru sticlele de plastic și dozele metalice, sistem care să îndeplinească criterii stricte de eficacitate și transparență. Însă un stat va putea fi scutit de această obligație dacă atinge un grad de colectare a deșeurilor care să depășească 80% în 2026, cu perspective de a ajunge la 90% în 2029. Excepție fac ambalajele din lemn sau ceară.

Acordul trebuie să fie confirmat în mod formal de cele 27 de state membre și de plenul Parlamentului European, înainte de a intra în vigoare. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe