Newsflash
Știri

Program de nutriție și sport pentru copiii cu tulburări alimentare

de L. Budin - iul. 4 2023
Program de nutriție și sport pentru copiii cu tulburări alimentare

Programul „La masă cu mine”, derulat de Asociația Zi de Bine, se va desfășura în perioada iulie - decembrie 2023, fiind adresat copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani și părinților lor.

„La masă cu mine”, un program de nutriție și sport pentru copiii cu tulburări alimentare a fost demarat recent de Asociația Zi de Bine, în colaborare cu Alina Manuela Ciufu, psiholog clinician și psihoterapeut, dr. Florin Ioan Bălănică, medic nutriționist și Andrei Burlacu, kinetoterapeut, maseur și antrenor personal specializat în mișcare funcțională, se arată într-un comunicat. 

Asociația pentru prevenirea și tratamentul tulburărilor de alimentație (APTTA) estimează că peste 400.000 de persoane din România se confruntă cu tulburări de alimentație. Femeile și fetele sunt cele mai afectate de acest lucru, fiind a treia cea mai comună boală cronică în rândul tinerelor. 

În acest context, Asociația Zi de Bine demarează în perioada iulie - decembrie 2023 un program axat pe tulburări alimentare la copiii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, în special copii care se confruntă cu supraponderalitate. Programul este totodată adresat și părinților, adulții care pot contribui semnificativ la vindecarea problemelor de alimentație ale copiilor.

Programul începe cu o tabără de 7 zile, organizată la Straja (Hunedoara), în perioada 9-16 iulie 2023, pentru 33 de copii. În tabără, fiecare copil va fi însoțit de unul dintre părinți. Cei mari și cei mici vor fi împărțiți pe grupe de lucru și vor participa la activități ghidate de specialiști, un medic nutriționist, un psiholog și un specialist în mișcare funcțională, dar și la activități de relaxare, pregătite de instructorii taberei.

Timp de 6 luni, specialiști în domenii complementare, vor crea obiceiuri sănătoase pentru cei mici, dar și pentru părinții lor, cum ar fi mișcarea consecventă, hrănirea regulată cu alimente asociate corect și gestionarea stresului. Astfel, copiii câștigă amintiri, o comunitate din care să facă parte, stimă de sine și încrederea că se pot simți mai sănătoși decât au crezut vreodată. 

Proiectul este de fapt „despre soluții, încredere de sine, iubire și baze sănătoase, pornind de la importanța unui stil de viață sănătos și echilibrat”, consideră Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

Acest program este minunat prin formatul pe care îl abordează. Eu am mai participat în tabere pe această tematică, dar ele nu au continuat după cele 7 zile. Și de multe ori am constatat chiar o înrăutățire a situației pe termen lung, deoarece nesusținuți, copiii au revenit la vechile obiceiuri, ba chiar mai rău, pentru că s-au simțit și abandonați”, a declarat Alina Ciufu, psihoterapeut.

Prin jocuri, exerciții și dinamică de grup, copiii vor învăța în fiecare zi o strategie diferită pentru a le permite să se întoarcă la viața de zi cu zi mai bine pregătiți pentru a face față obstacolelor din școală și comunitate cum ar fi hărțuirea, discriminarea  și alimentația nesănătoasă. Părinții vor participa activ la activitățile gândite cu scopul de a înțelege mai bine problemele de sănătate și emoționale ale copilului, aspecte ce țin de nutriție sănătoasă, dar și cum să facă față situației și să comunice mai bine cu copiii lor.

Orice părinte sau persoană adultă relevantă din viața copilului poate constata la un moment dat o creștere sau scădere în greutate, o disfuncție în creștere și un anumit comportament alimentar care înseamnă că mănâncă mai mult noaptea decât ziua, că mănâncă mai multe dulciuri decât mâncare, că mai mult stă pe telefon decât face altceva. Când devine un tip de comportament o tulburare alimentară? În momentul în care te afectează fizic, emoțional și psihosocial - o retragere din grupul de prieteni, teama de a merge la școală, sport excesiv și altele”, a adăugat dr. Florin Ioan Bălănică, medic nutriționist.

Pentru a se asigura că vor fi aplicate obiceiurile și recomandările din timpul taberei, programul va continua și după tabără, cu sesiuni de grup obligatorii, alături de specialiști.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe