Articolul prezintă rezultatele unei analize despre trauma sonoră, efectuate în anul 2016 pe un lot de 157 de subiecţi, consideraţi cu auz normal, candidaţi la Poliţia Locală Teleorman
Acestora li s-a efectuat audiograma tonală liminară cu audiometrul MAICO 52, cu insistenţă pe frecvenţa de 6000 Hz.
În anul 2016 s-a organizat un examen pentru ocuparea a 35 de locuri pentru Poliţia Locală Teleorman, în care au fost implicaţi şi medicii ORL din judeţ. Acest examen a fost o oportunitate de a efectua o analiză despre trauma sonoră la un lot selecţionat de subiecţi consideraţi ca având auzul în limite normale. Cei 157 de candidaţi au fost examinaţi ORL, examenul clinic fiind compus din inspecţie, palpare, bucofaringoscopie, rinoscopie anterioară, otoscopie, laringoscopie, examen al nervilor cranieni, examen vestibular, probe cu diapazonul de 512 (Rinne, Weber, Schwabach), audiogramă tonală liminară efectuată cu audiometrul MAICO 52 în cameră insonoră, deci în condiţii standard de testare, acordând importanţa cuvenită testării frecvenţei de 6000 Hz.
Din aceşti candidaţi, 29 aveau traumă sonoră, ceea ce reprezintă 18% din totalul subiecţilor examinaţi. Din cei 29 de subiecţi, 15 aveau traumă sonoră unilateral, cu predominenţă stângă, iar 14 – bilaterală.
Hipoacuzia neurosenzorială poate fi:
• traumatică, determinând entităţi clinice cum ar fi: comoţia cohleară, trauma sonoră, traumatismul acustic Piaget, barotraumatismul, sonotrepidoza profesională, fistula perilabirintică, fractura de stâncă de temporal, ruptura fenestrală;
• postototoxică;
• surditate brusc instalată prin spasm, embolie, tromboză, hemoragie sau ca urmare a unor genopatii, respectiv otoscleroza cohleară P. Manassé;
• inflamatorie – labirintită;
• presbiacuzie – produsă de înaintarea în vârstă.
În cazul traumei sonore, hipoacuzia este determinată de un zgomot continuu şi de intensitate mare, ce depăşeşte 85 dB, sau de zgomote impulsive, ce determină alterarea frecvenţelor înalte prin distrugerea celulelor ciliate externe, celulelor Deiters, pilierilor sau a întregului organ Corti. În faza incipientă, este afectată frecvenţa de 6000 Hz; în afectarea de gradul I – ancoşă la 4000 Hz, ce nu depăşește 30 dB; gradul II se extinde la 2000 Hz; gradul III se extinde la 1000 şi 800 Hz şi depăşeşte 30 db; gradul IV se extinde la 500 Hz.
Categoriile pentru care trauma sonoră poate fi boală profesională includ poliţiștii, aviatorii, astronauţii, militarii, vânătorii, angajaţii care trag cu arma din cadrul SPP, SRI, SIE, sportivii care practică tirul, instrumentiştii din orchestrele simfonice, angajaţii discotecilor, cântăreţii de muzică rock. Aceste persoane trebuie monitorizate auditiv prin audiogramă tonală liminară sau prin măsurarea otoemisiunilor acustice ori de câte ori este nevoie sau cel puţin o dată la doi ani.
De asemenea, în centrele în care se realizează controale periodice pentru aceste categorii socioprofesionale este obligatorie dotarea cabinetelor ORL cu audiometru performant și cu aparat pentru otoemisiuni acustice Kemp. Este obligatorie efectuarea audiogramei tonale liminare la întocmirea fișelor de port-armă.
Prof. dr. T. Ataman, Otologie, Editura Tehnică București, 2002, cap.12.1, 565–68
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe