Newsflash

Transpiraţie fără inspiraţie

de Adrian GHEORGHE - aug. 14 2014
Transpiraţie fără inspiraţie
    Rezultatele celui mai recent eurobarometru privind activitatea fizică au fost publicate în luna martie a acestui an, conform unei cercetări pe teren desfăşurată în toate ţările EU28 în perioada noiembrie–decembrie 2013. Cifrele esenţiale referitoare la România au fost preluate generos în presă, mai ales că erau lucruri de spus: 60% din români nu se angajează niciodată în activităţi fizice sau sportive şi doar 6% fac mişcare în mod regulat. Dezamăgitor sau nu, Bulgaria şi Malta ne-au privat de ultimul loc în ierarhia europeană a categoriei, astfel că nici măcar ineditul extremităţii inferioare a clasamentului nu ne salvează de la o mediocritate cu gust mai mult acrişor decât dulce. Tragedia abia începe însă, cu această primă statistică, pentru că eurobarometrul mai are perspective de oferit. Sunt perspective care au primit mai puţină atenţie în media la momentul diseminării rezultatelor, precum aceea că frecvenţa inactivităţii fizice, acel 60% de mai sus, a crescut în România cu 11% de la precedentul eurobarometru din 2009. Nici la această creştere nefericită nu suntem primii, ci ne plasăm în aceeaşi companie selectă a Bulgariei şi Maltei, însă important este că sedentarismul e o pantă pe care vâjâim în jos de-a dreptul, nici măcar nu mai alunecăm gentil. Măcar dacă ar exista mai multe facilităţi pentru bob, apoi acela ar putea fi un sport pe gustul nostru.
   Cum să se fi accentuat sedentarismul în câţiva ani, vine întrebarea, atunci când sunt tot mai multe eve­ni­mente, maratoane, curse alpine, până la punctul în care blocarea pentru câteva ore a unui bule­vard central pentru un astfel de concurs pompează vârtos sânge în blogosferă? Fiecare dintre noi trebuie să aibă un vecin, un coleg, un student sau pe altcineva care să se fi apucat recent de alergat, şi-a luat bicicletă sau face escaladă. Eurobarometrul vorbeşte. Faţă de evaluarea din 2009, modificările sunt minore în ceea ce priveşte frecvenţa activităţii fizice regulate sau ocazionale, –2% şi, respectiv, +2% – una dintre cele mai stabile tendinţe din EU28. Drama se scrie, în schimb, în mijlocul celor care fă­ceau mişcare rar sau niciodată, cu variaţii de –10% şi, respectiv, +11%. Păstrând o mică rezervă asu­pra interpretării unor cifre agregate, imaginea devine totuşi grăitoare: cei care făceau sport înainte con­tinuă să o facă şi acum – au devenit, poate, mai vizibili – în timp ce aceia care mai dădeau o tură de bloc din când în când nu o mai dau nici pe aceea. Românii care fac sport regulat sunt deja europeni la acest capitol şi statistica inter-ţări îşi pierde semnificaţia: intensitatea, frecvenţa şi distribuţia activi­tă­ţi­lor pe care aceştia le desfăşoară sunt toate comparabile cu media europeană. Problema, astfel, pare să se plaseze consistent şi în zona celor care renunţă pe parcurs, nu doar a celor care nu se apucă deloc.
   Categoria „motivaţii şi bariere“ este chiar mai suculentă. Ce îi determină şi ce îi opreşte pe români să facă mişcare? În rândul celor activi, jumătate invocă aspiraţia către o stare de sănătate mai bună şi zece la sută menţionează importanţa condiţiei fizice. Ambele sunt raportate ca unele dintre cele mai scăzute frecvenţe la nivel european. Ca să nu mai spunem că doar 7% văd în activitatea fizică un mod relaxant sau distractiv de a petrece timpul, singurul scor de o cifră din eşantion şi cu mult sub un 30% european. Dacă toate acestea ar fi un tort, pe cireaşă ar scrie 19% – frecvenţa celor care nu au putut identifica niciun motiv pentru care fac totuşi mişcare, chiar şi atunci când o desfăşoară. Dacă e să credem cifrele, imaginea care se conturează e că sportul ăsta e treabă complicată în România: e greu, nu e plăcut deloc, beneficii de sănătate aşa şi aşa, îl mai facem şi în virtutea inerţiei la o adică. Poate că până la urmă intuim noi ceva, dar nu putem să explicăm. Fie!
    Ameţeala continuă în tabăra justificărilor pentru a nu face mişcare, însă lucrurile devin serioase. Principala barieră, exprimată de jumătate dintre respondenţi şi ocupanta unui binemeritat loc doi în EU28, este lipsa timpului. În România nu avem suficient timp pentru sport. O primă tentaţie ar fi citirea acestui rezultat în conjuncţie cu nişte studii recente care arată că românii petrec cel mai mult timp la serviciu şi se uită cel mai mult la televizor, de unde ar ieşi o interpretare de-a dreptul savuroasă. Mergând, totuşi, mai departe, vedem că şi absenţa infrastructurii sportive în proximitate este un motiv invocat în mod substanţial alături de percepţia acută că autorităţile locale nu fac suficient de mult pentru a asigura această infrastructură. Asta devine cu adevărat plauzibil. Interesant şi că „parcul“ nu a crescut, ba chiar a scăzut din 2009 încoace în rândul locurilor preferate pentru a face sport, în timp ce locuinţa personală devine şi stadion şi sală pentru mai mult de jumătate dintre cei care practică – din nou foarte sus în comparaţia europeană.
   Avertismentul „Pentru o viaţă sănătoasă, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute in fiecare zi“, frecvent difuzat în media, a fost aprobat în septembrie 2009 prin hotărârea Consiliului Naţional al Audiovizualului alături de alte patru avertismente de sănătate publică. Comparaţia rezultatelor celor mai recente două eurobarometre, 2013 şi 2009, arată că puţine s-au schimbat în bine de la acel moment. Autorităţile centrale şi locale îşi asumă încă insuficiente responsabilităţi pentru a face spaţiul public accesibil mişcării şi sportului. La fel de îngrijorător, românii par să nu perceapă încă foarte clar beneficiile pentru sănătate ale activităţii fizice. Mişcarea nu e bună doar „pentru că aşa spune doctorul“, dacă spune. În caz că mai persistă vreo îndoială, sunt disponibile dovezi puternice în acest sens. Copenhagen City Heart Study este unul dintre cele mai importante studii de cohortă de profil, fiind iniţiat în 1976 şi înrolând peste 20,000 de indivizi pentru a oferi informaţii privind factorii protectori pentru afecţiuni cardiovasculare, alergii şi alte boli netransmisibile. Rezultatele publicate anul trecut asupra legăturii dintre jogging şi starea de sănătate au arătat că bărbaţii (femeile) care aleargă moderat în mod regulat au o speranţă de viaţă cu 6,2 ani (5,6 ani) mai ridicată decât cei care nu aleargă. Cercetarea efectuată în cadrul aceluiaşi studiu privind beneficiile ciclismului a arătat că mersul pe bicicletă rapid şi regulat creşte speranţa de viaţă cu 5,3 ani pentru bărbaţi şi 3,9 ani pentru femei. Până şi schema municipală de închiriere a bicicletelor în centrul Londrei – lansată în 2010 şi criticată pentru că ar pune un număr ridicat de participanţi neexperimentaţi în trafic, pe străzi –, a fost evaluată ca aducând beneficii certe pentru sănătate la nivel comunitar şi a înregistrat mult mai puţine accidente decât se estimase iniţial. Şi asta în condiţiile în care, în Marea Britanie, standardele de siguranţă în trafic pentru ciclişti sunt net inferioare celor din Olanda, de exemplu. Schimbarea este deci atât justificată, cât şi posibilă cu stewardship adecvat. Prima tură e cea mai grea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe