Newsflash
OPINII

Tot ce mi-am dorit și ceva în plus

de Dr. Diana-Lavinia Opri - mai 27 2022
Tot ce mi-am dorit și ceva în plus

Specialitate foarte ofertantă, Gastroenterologia îţi oferă șansa de a trata patologii complexe și diverse. Îţi dă însă și ocazia de a stabili legături de durată cu pacienţii.

gasrtroentero

        Atunci când a trebuit să-mi aleg facultatea pe care să o urmez, nu am avut prea multe dubii. Medicina era un drum prin care aveam șansa să îmi îndeplinesc toate dorinţele legate de o viitoare carieră. Încă din liceu am fost atrasă de materii precum Chimia, Biologia și Fizica, iar această facultate, deși o provocare, oferă, totodată, șansa de a stabili legături cu oameni, de a-i ajuta și, foarte important pentru mine, de a evolua continuu.

Dr. Diana-Lavinia Opri
Dr. Diana-Lavinia Opri

Acum un an și jumătate însă, când a trebui să aleg specialitatea, m-am simţit cumva în impas, încercând să găsesc o specialitate clinică ce permite contactul cu pacienţi diferiţi. Îmi doream să întâlnesc atât oameni tineri, cât și în etate, cu probleme de sănătate grave, dar și ușoare – cu povești diferite, mai exact. Analizând specialităţi medicale din sfera internelor, m-am oprit asupra Gastroenterologiei, care întrunea aceste calităţi și, mai mult, conferea posibilitatea de a acţiona prin intermediul intervenţiilor precum endoscopia, colonoscopia, colangiopancreatografia retrogradă endoscopică, ecoendoscopia. Manualitatea și, mai ales, exerciţiul joacă aici un rol important. Gastroenterologia este în continuă dezvoltare, mai ales pe partea intervenţională, unde aparatele se perfecţionează de la an la an.

Diversitate și satisfacţii

E greu să te plictisești la noi. Diversitatea patologiilor fiind mare și complexă, întâlnim atât urgenţe, patologii acute, cât și cronice, cum sunt bolile autoimune, în care se poate stabili o legătură de durată cu pacienţii. De când am început să lucrez pe secţia de Gastroenterologie mi-am dat seama că, în această specialitate, afecţiunile pe care le întâlnesc sunt frecvent tratabile. Chiar și atunci când diagnosticăm un cancer, acesta este, de cele mai multe ori, operabil. Să vezi efectele pozitive ale muncii tale este un aspect esenţial pentru mine. În plus, mi-am exersat foarte mult răbdarea și empatia în lucrul cu pacienţii și am observat cât de importante sunt acestea, mai ales atunci când avem de dat vești proaste.

În scurta mea experienţă profesională, am avut ocazia să lucrez cu medici buni și cu tact. Astfel, încerc să fur câte puţin de la fiecare, atât din punct de vedere medical-informativ, cât și în ceea ce privește modul de a aborda diferite probleme apărute în viaţa de medic. De foarte multe ori ajungem să lucrăm cu colegi din alte specialităţi, precum Chirurgia generală, Radiologia, Anatomia patologică sau Medicina internă, spre stabilirea unui diagnostic și al unui tratament corect. Lucrul în echipă este indispensabil.

Am întâlnit frecvent în această meserie și pacienţi cu adicţii. Dat fiind faptul că, frecvent, patologiile din sfera gastrică sunt cauzate de consumul cronic de alcool, comunicarea și încrederea între medic și pacient ajung, în această situaţie, în plan principal.

Așadar, Gastroenterologia este o specialitate foarte ofertantă din punctul meu de vedere, deoarece te poţi supraspecializa mai apoi pe o anumită arie de interes, iar multele satisfacţii, atât la nivel emoţional, cât și medical, nu întârzie să apară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe