Newsflash
Știri

Timișoara: cancerul pulmonar, diagnosticat mai ușor prin criobiopsie

de L. Budin - mar. 15 2022
Timișoara: cancerul pulmonar, diagnosticat mai ușor prin criobiopsie

Pneumologii Spitalului „Dr. Victor Babeș” Timișoara folosesc un dispozitiv ultraperformant pentru realizarea biopsiilor, cancerul pulmonar putând fi astfel diagnosticat mai ușor.

Aparatul este prevăzut cu o sondă, cu ajutorul căreia este înghețat țesutul pulmonar suspect, dintr-o anumita zonă, și mai apoi extras. Dispozitivul folosește dioxid de azot care produce, la capătul fibrei, o scădere bruscă a temperaturii de până la -89˚C, se arată pe pagina de Facebook a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

criobiopsie
Sursă foto: Facebook Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

 

 

Utilizarea procedurii de criobiopsie are mai multe avantaje:

În primul rând, endoscopia bronșică cu criobiopsie este o metodă mai puțin puțin invazivă, bine tolerată, nedureroasă și rapidă comparativ cu biopsia chirurgicală. Un alt avantaj este că această sondă specială, care este introdusă printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai ușor la leziunea suspectă, chiar dacă aceasta este localizată în periferia plămânului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate în aceste zone. Nu în ultimul rând, țesutul pulmonar extras după înghețare este mult mai mare decât cel obținut prin biopsia cu pensă, putând ajunge chiar și la diametere de 1 cm. Cu alte cuvinte, «piesa» este mult mai mare și astfel randamentul diagnosticului este unul mai ridicat și se pot efectua mai ușor markerii tumorali care ghidează tipul de terapie oncologică necesară”, spune ș.l.dr. Emanuela Vaștag, medic pneumolog, coordonator Compartiment Endoscopie Bronșică, Spitalul „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Dispozitivul care realizează criobiopsia se folosește cel mai adesea în cazul pneumopatiei interstițiale difuze (PID). Practic, sunt peste 200 de subtipuri ale acestei maladii care afectează plămânii, care au simptome apropiate dar care necesită tratamente diferite, având cauze de producere diverse, se arată în postare.

Criobiopsia se folosește cu succes în aceste pneumopatii interstițiale difuze. În unele cazuri, diagnosticarea și clasificarea corectă a unei astfel de afecțiuni nu se poate face doar pe baza simptomelor, tomografiei computerizate și a unor analize de laborator, ci este necesară obținerea unor biopsii din periferia plămânului. Și atunci avem de ales între intervenția chirurgicală clasică și cea minim invazivă, prin înghețarea țesutului și extragerea unor fragmente. Trebuie spus că dispozitivul poate fi folosit și pentru crioterapie. De exemplu, în cazul tumorilor care s-au dezvoltat în interiorul unei bronșii, cu ajutorul acestui dispozitiv putem realiza ceea ce se numește dezobstrucție, adică eliberarea căilor aeriene de această masa tumorală, obstacol care împiedică o respirație normală. În același timp, prin crioterapie se poate face hemostază, adică se pot opri anumite sângerări”, precizează dr. Emanuela Vaștag.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș Timișoara” este Centru de Excelență în diagnosticarea cancerului pulmonar.

Cercetare: rezultatele cardiologilor români, în New England Journal of Medicine

Vot favorabil reorganizării ANMDMR

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe