Newsflash
Știri

Ticagrelor, util în tratamentul AVC?

de Dr. Mădălina Badea - iul. 31 2020
Ticagrelor, util în tratamentul AVC?

Pornind de la principiile de tratament utilizate în prevenţia secundară a infarctului miocardic, cercetătorii au evaluat utilitatea dublei antiagregări plachetare în cazul accidentului vascular cerebral (AVC) sau al accidentului ischemic tranzitoriu (AIT).

Studiul THALES a fost unul  randomizat, placebo-controlat, dublu-orb, ce a inclus 11.016 pacienţi cu forme ușoare-moderate de AVC ischemic noncardioembolic, definit printr-un scor NIHSS ≤5, sau cu AIT, care nu au fost propuși pentru tromboliză sau trombectomie. În primele 24 de ore de la debutul simptomelor, pacienţii au fost randomizaţi către regimul dublu antiagregant cu aspirină și ticagrelor sau către regimul de monoterapie cu aspirină. S-a administrat doză de încărcare în cazul ambelor substanţe (180 mg pentru ticagrelor și 300-325 mg pentru aspirină), urmată de doză de întreţinere (90 mg la 12h pentru ticagrelor și 75-100 mg/zi pentru aspirină).

Mai puţine evenimente vasculare ischemice cerebrale

Obiectivul principal al studiului a fost rata de apariţie a AVC/AIT și a deceselor în primele 30 de zile. Aceste evenimente au apărut la 303 pacienţi (5,5%) din grupul cu dublă terapie, fiind o diferenţă semnificativă statistic faţă de grupul cu monoterapie, în care s-au înregistrat la 362 de pacienţi (6,6%). Obiectivele secundare au urmărit rata de apariţie a primului AVC/AIT ischemic și incidenţa dizabilităţii în prima lună. S-a înregistrat un număr semnificativ mai mare de astfel de evenimente ischemice în grupul tratat doar cu aspirină (5,0% versus 6,3%). Incidenţa dizabilităţii nu a diferit semnificativ între cele două grupuri. Referitor la siguranţa acestor tratamente, s-a observat că riscul de apariţie a sângerării majore este mai ridicat în grupul tratat cu ticagrelor.

Putem concluziona că în rândul pacienţilor cu AVC ischemic noncardioembolic formă ușoară-moderată (NIHSS ≤5) sau cu AIT, care nu sunt supuși trombolizei sau pune cuvântul pe același rând, riscul de AVC/AIT, respectiv de deces este mai mic la 30 de zile prin asocierea terapiei aspirină-ticagrelor, dar incidenţa dizabilităţii nu diferă semnificativ între cele două grupuri, cu creșterea riscului de sângerare majoră în cazul dublei asocieri antiagregante plachetare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe