Newsflash
Știri

Testare HPV și Babeş-Papanicolau gratuită, în Covasna

de Florentina Ionescu - apr. 25 2023
Testare HPV și Babeş-Papanicolau gratuită, în Covasna

Femeile din Covasna își vor putea face testare HPV și test Babeş-Papanicolau în mod gratuit, în reţeaua de screening a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe.

Femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani îşi pot face teste gratuite HPV şi Babeş-Papanicolau pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin şi în cadrul reţelei de screening organizate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, printr-un program de prevenţie derulat de Spitalul Clinic din Târgu Mureş, scrie AGERPRES.

ginecolog complicatie sindrom asherman

Programările pot fi făcute începând de luni, fie telefonic la numerele de telefon 0367.730.042/0773.322.633, în intervalul orar 06:00-18:00, fie online pe site-ul spitalului, la www.spitfog.ro/programari-online.

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă aproape jumătate din cazurile de cancer de col uterin apar între 35 şi 55 de ani, dar este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce, potrivit sursei menționate.

Screeningul cancerului de col uterin este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea şi tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei.

Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, nouă din zece cancere invazive pot fi prevenite prin screening, se arată într-un comunicat.

Toate serviciile medicale sunt gratuite și sunt finanţate prin proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie„George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe