Newsflash
Știri

Tendințe salariale în mediul privat în 2020

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 28 2020
Tendințe salariale în mediul privat în 2020

Anul 2020 pare a fi început într-o notă optimistă pentru angajații din domeniul medical privat, dacă se iau în considerare numărul de posturi disponibile pentru cadrele medicale, cât și media salariilor oferite. Salariile din mediul bugetar rămân încă un etalon, influențând și mediul privat.

Platforma medicală MEDIjobs a publicat recent un studiu comparativ privind salariile personalului medical din domeniul privat. Potrivit rezultatelor studiului, încă de la începutul acestui an companiile medicale din toată țara au arătat o preocupare mai mare pentru a-și completa echipele de specialiști în domeniul medical.

salariu

În comparație cu luna ianuarie a anului 2019, numărul proceselor de recrutare inițiate de companii a crescut cu 36,47%. Totodată, și cerințele angajatorilor au devenit mult mai specifice, calitatea actului medical fiind o prioritate pentru ei.

Supraspecializările, cele mai căutate în domeniul privat

Se pare că focusul în domeniul privat este pe căutarea de candidați cu supraspecializări și competențe multidisciplinare. Se observă și un trend ascendent în ceea ce privește situația salariilor din domeniul medical.

Datele înregistrate în platformă arată faptul că media salariilor pentru medicii specialiști a crescut cu 22,67% în ianuarie 2020, comparativ cu ianuarie 2019 (salariile fiind direct raportate la specialitate).

Aceeași situație este valabilă și în cazul asistenților medicali-media salariilor oferite de angajatori a crescut cu 14,29% în ianuarie 2020, față de ianuarie 2019. Per ansamblu, anul 2020 a început într-o notă pozitivă și optimistă în sectorul privat de sănătate dacă luăm în calcul numărul de posturi disponibile pentru cadrele medicale și media salariilor oferite de angajatori.

Modificări legislative la început de an

O acțiune care a marcat începutul de an a fost aprobarea OUG nr. 25/2020 privind modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 care a vizat serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale.

În urma acestei schimbării legislative, programele naționale se vor putea derula atât prin furnizori publici cât și privați. Modificarea a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la 12 februarie.

George Hagivreta, CEO și cofondator MEDIjobs, ne-a explicat cum vor putea influența aceste modificări legislative procesul de recrutare și salariile din mediul privat: „Cred că aceste schimbări vor avea un impact major și asupra companiilor medicale private. Vor exista atât restructurări tehnologice, cât și de personal.

Pentru a putea oferi servicii medicale în regim de urgență, cât și intervenții complexe, unele entități medicale vor fi nevoite să facă achiziții de echipamente medicale de înaltă performanță”.

În opinia sa, calitatea actului medical se va îmbunătăți semnificativ și totul va veni în sprijinul cadrelor medicale. În același timp, odată cu numărul mai mare de pacienți, și numărul locurilor de muncă va fi în creștere. Spitalele vor crea noi echipe medicale și vor angaja specialiști pe diverse ramuri intervenționale.

Totodată, George Hagivreta consideră că aceste schimbări din Sănătate vor avea o influență semnificativă și în posibila decizie a medicilor români plecați în străinătate de a se întoarce în țară. Faptul că specialiștii medicali care lucrează în UE vor beneficia de anii lucrați acolo la calculul pensiei din România este un avantaj pe care aceștia l-ar putea lua în calcul.


Notă autor:

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe