Newsflash
Diverse

Tanatologia, un „tabu“ multidisciplinar

de Dr. Constantin BOGDAN - oct. 4 2012
Tanatologia, un „tabu“ multidisciplinar
   Rareori o manifestare ştiinţifică este consacrată unei realităţi complexe a existenţei umane – moartea – care, în pofida ubicuităţii sale, a dimensiunilor multiple – biomedicale, psihologice, sociale, filosofice, culturale, spirituale, etnice, antropologice şi, nu în ultimul rând, religioase – este ocolită, negată, probabil dintr-un instinct de apărare, de teamă; dacă această atitudine este de înţeles pentru omul de rând, omul de ştiinţă ar trebui să se desprindă de ea, dar iată că nu totdeauna o poate face, fapt dovedit de numărul relativ redus de cercetători şi specialişti care se apleacă, din diverse perspective, asupra subiectului.
   Tema este mai frecvent abordată (deşi nu suficient) în alte ţări decât la noi (şi în general în estul european), dovada fiind un aspect mai puţin obişnuit, reflectat de conferinţa pe care o vom prezenta în continuare: participanţii străini au fost mai mulţi decât cei din România. Conferinţa internaţională Dying and Death in 18th–21st Century Europe, organizată pentru a cincea oară în capitala simbolică a ţării, Alba-Iulia, a mobilizat 40 de cercetători din 17 ţări de pe trei continente, printre aceştia perso­nalităţi consacrate internaţional, universitari, cercetători, experţi în domenii variate. Multidisciplinaritatea largă, în acord cu dimensiunile şi complexitatea temei puse în dezbatere, a fost o altă trăsătură definitorie a manifestării. Şi-au dat întâlnire în oraşul vibrând de istorie, de cultură, de spiritualitate, sociologi şi asistenţi sociali, istorici, filosofi, psihologi, antropologi, medici (puţini, deşi atât de des confruntaţi cu moartea în exerciţiul profesiei), teologi, etnologi, tanatologi, oameni de cultură, specialişti în servicii funerare. Meritul reuşitei manifestării îi revine şi iniţiatorului şi organizatorului Marius Rotar, istoric, cadru didactic la Universitatea „1 Decembrie 1918“. La organizare şi-au adus contribuţia Universitatea „1 Decembrie 1918“, Muzeul Naţional al Unirii, Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Centrul Cultural Italian Alba, Amurg Romanian Cremation Association.
   Ordinea de zi a inclus şapte secţiuni paralele: antropologia muririi şi a morţii (etnografie, istorie, filosofie, religie, sociologie, psihologie), îngrijirile paliative, sinuciderea, eutanasia, noile ritualizări ale morţii în secolul XXI, înmormântările ecologice, precum şi cimitirele şi crematoriile.
   Dezbateri vii au prilejuit tema suicidului, dar şi a eutanasiei şi a bioeticii sfârşitului vieţii; au fost, de asemenea, urmărite cu interes comunicări care au ilustrat tradiţii funerare în cultura populară europeană, perspectivele umanistice – istorie, filosofie, antropologie, folclor – ale muririi, noi ritualuri ale morţii în secolul XXI, noile condiţii ale morţii în epoca contemporană. Subsemnatul a prezentat comunicările: „Suicidul la români“ şi „Solicitări de eutanasiere din partea unor pacienţi – experienţă personală“. Analizele din perspectivă sociologică s-au referit la multiplicarea modurilor de moarte, motivaţii ale unor sinucideri, apariţia unor profesionişti ai morţii către care familiile îşi predau decedatul. O modalitate prematură de a muri astăzi, care afectează în general tinerii bărbaţi este „moartea motocicliştilor“. O altă nouă modalitate de a muri este ca urmare a actelor de terorism, care diferă de moartea din războaie sau conflicte armate. Şi, privind sinuciderea, a apărut o nouă motivaţie – politică şi religioasă – sinucigaşii terorişti, recrutaţi dintre tineri şi, în ultimul timp, tinere, mai ales în scopul de a nu atrage atenţia forţelor de ordine.
   Un alt aspect care a intervenit în relaţia familie–decedat în zilele noastre priveşte o schimbare în mentalitatea familiei, cu extensie în mediile urbane, în cultura occidentală. Comportamentul familiei în trecut era caracterizat de implicare în pregătirea ca­da­vrului (spălare, îmbrăcare, pri­veghi ş.a.), ceremonialul înhu­mării, ritualuri funerare diverse în funcţie de cultură, tradiţii, apartenenţă etnică, religioasă, cu semnificaţie afectivă, de respect pentru defunct, ritualuri susţinute pe timp şi în perioade de doliu – comemorări, parastase ş.a. Acest comportament cutumiar asumat, cu semnificaţiile menţionate, este transferat unor profesionişti tanatici, ce asigură pregătirea corpului celui decedat, operaţiile de pompe funebre, organizarea meselor rituale, muzica rituală, ferpare spre publicare etc. Cei ce sunt în instituţii – spitale, cămine, aziluri – nu mai sunt aduşi acasă, ci depuşi direct la capelă sau cimitir (crematoriu). Reiese din aceste schimbări în conduita familiei un sentiment de jenă faţă de moarte şi de defunct, de îndepărtare de acest eveniment, altădată integrat vieţii familiei, în prezent predat unor noi profesionişti. Au apărut şi se organizează aceste noi profesii cu locuri de muncă în creştere, ţinând cont de creşterea dimensiunii morţii (peste 53 milioane decese anual în întreaga lume). Dincolo de motivaţiile invocate de ordin igienic, de risc de contaminare, nu pot fi îndepărtate argumentele nemărturisite de respingere a decesului, devenit ceva neobişnuit, neacceptat şi neasumat, uitându-se că „moartea face parte din viaţă“, este premisa acesteia şi, de fapt, moartea parţială (a celulelor şi ţesuturilor) este o permanenţă, coexistă cu viaţa până la moartea totală şi definitivă a întregului organism.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe