Newsflash
Știri

Suport medical integrat pentru persoanele abuzate sexual

de Dorina Novac - oct. 27 2022
Suport medical integrat pentru persoanele abuzate sexual

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara dispune de un Centru de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale.

Centrul se află în cădirea Ambulatoriu a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara (SCJUT, Policlinică) și este dotat cu echipament specific de investigare, ecograf, truse recoltare, iar pacienții au acces la toată gama de servicii medicale și aparatura existentă.

SCJUT

„Motivația înființării unei astfel de structuri în incinta spitalului susține nevoia pacientului de acces și spre serviciile medicale ale specialităților disponibile, respectiv Ginecologie, Cardiologie, Chirurgie, Oftalmologie etc. Un prim filtru în Centru este cel al evaluatorului profesionist, fie că este medic psihiatru sau psiholog. Apoi intervine procedura de evaluare integrativă și, în plus, specialiștii asistă și pentru a face demersuri legale, necesare în situațiile de abuz/violență sexuală, dacă victima hotărăște acest lucru”, transmit reprezentanții spitalului.

Citește și: Prof. dr. Bogdan Timar: „Telemedicina poate augmenta actul medical tradiţional”

Un raport OMS din 2021 arată că una din trei femei a fost victima unui abuz /violență sexuală. Medicii spun că un astfel de procent e îngrijorător.

„Violența sexuală este o componentă ce ține de umanitate, în general, și mai puțin de patologic. Răul nu este boală! Tulburările de personalitate, deviațiile sexuale ș.a. pot fi discutate în cadrul psihopatologiei dar nu oferă justificare nici din punct de vedere legal, nici moral”, se arată într-un comunicat.

Medicii spun că în consiliere, văd mult mai frecvent victima. Agresorul nu cere ajutor însă persoanele abuzate de aceștia, sub o formă sau alta, pot denunța actul violent și pot primi ajutor pentru a declanșa un mecanism de însănătoșire.

Potrivit sursei citate, cunoașterea senzației de siguranță este baza de la care o persoană poate începe să spună NU și asta pentru că nevoile fundamentale umane sunt siguranța, atașamentul sănătos și autenticitatea.

„Ca să spui Nu, trebuie să cunoști că ai dreptul ăsta, să simți că ai dreptul ăsta și că există un cerc de oameni care îți permit sa spui și Nu și să ai siguranță, atașament și autenticitate. Dacă ai avut asta, o să fie mai ușor, mai lin. Dacă niciodată nu ai cunoscut siguranța atunci aceasta trebuie construită alături de profesioniști. Iar asta poate să dureze chiar toată viața”, a menționat dr. Anca Panfil, medic primar psihiatrie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe