Newsflash
Interviuri

Strictul necesar

de Alexandra NISTOROIU - mar. 21 2016
Strictul necesar

     Într-un cabinet încălzit iarna de o sobă cu lemne, dr. Filofteia Purcărea vede de mai bine de 17 ani sugari, gravide și bunici. Caută soluții pentru toți. Atât cât îi permite un sistem rigid. Medicul din comuna Curtișoara (jud. Olt) are pe listă 1.800 de pacienți, însă doar ceva mai mult de două treimi sunt asigurați și mulți dintre ei sunt vârstnici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Care sunt cele mai mari dificultăți cu care vă confruntați?
     – Sistemul e de vină pentru ce merge prost, cardul, internetul, problemele tehnice. Ne mănâncă mult timp formalitățile, pentru că nu funcționează cum trebuie. Altfel, nu e greu să lucrezi cu oamenii. Vă dați seama, dacă sunt de așa mult timp aici, îi cunosc pe fiecare, știu ce probleme au, știu cum să îi abordez.
     – Când nu merge sistemul, cum procedați?
     – Ce să facem? Reluăm formalitățile pe parcursul zilei, când începe să funcționeze serverul. Mai sunt și întreruperi de curent, dar raportările trebuie să le facem pe parcursul zilei, uneori până seara târziu, ca să fim cu toate în regulă. Oricum, e destul de greu. Nu ne mai rămâne timp liber deloc. Înainte, terminam munca la cabinet. Acum, plecăm cu ea acasă. Mai luăm și fișele uneori, ca să terminăm treaba. Mergea mult mai repede înainte. Acum lucrez cu softul lor, dar oricum e greu față de anii anteriori.
     Cum colaborați cu direcția de sănătate publică?
     – Lucrăm bine cu direcția. Mai apar surprize, dar nu aici sunt problemele. Tot cu informatizarea sunt, de fapt. Cu calitatea de asigurat. Când trebuie să treci o persoană de la o categorie la alta, pentru că se pensionează și nu figurează în SIUI. Sunt probleme care nu ar trebui să țină de noi, dar ce să facem?
     – Împărțiți dispensarul cu cineva?
     – Mai am o colegă, lucrăm pe ture. Dar, desigur, nu reușim să asigurăm permanența, că nu am avea cum. Ar însemna să nu mai avem deloc viață personală. E drept că solicitări sunt la orice oră, inclusiv la miezul nopții. Tot un fel de permanență am putea s-o numim. Se îngrijorează când au copiii sau bunicii probleme și mă sună, cer tot felul de sfaturi – până ajung a doua zi la cabinet, trebuie să îi liniștești cumva. Mai sunt urgențe pentru care suntem chemați mai întâi noi și, după ce vedem bolnavul, chemăm salvarea, că depășește competența noastră. Sunt fel de fel de cazuri, nu le putem rezolva în totalitate, dar trebuie să îndrumăm oamenii. Ambulanța vine destul de repede, doar să fie disponibilă.
     La specialist cum ajung pacienții? La ce spital merg de obicei?
     – Unii solicită și Craiova, dar de obicei îi trimitem la Slatina. Colaborăm bine cu medicii de acolo, nu am avut probleme. Probabil că am putea face mai multe, dar nu prea se organizează ședințe ca să colaborăm mai bine, să lucrăm împreună. Au mai apărut și medici noi pe care nu îi cunosc. Norocul e că suntem aproape de oraș și, când îi trimit la specialist, chiar se duc. Chiar vor să facă și controalele periodice. Bine, mai sunt cei trecuți de optzeci de ani, ei sunt mai greu de urnit.
    – Vă permite bugetul să investiți în cabinet? Primăria vă sprijină?
   – Nu, primăria nu ne ajută. Am încercat, dar nu s-au implicat. Nici n-am insistat. Avem regim de comodat, așa că nu ne-am putut permite să investim mai mult, dar strictul necesar îl avem.
     Ce v-ar fi plăcut să mai faceți și nu ați avut cum?
     – Mai avem câțiva ani până la pensionare, ce rost ar mai avea? Ar fi nevoie de dotări, renovări. Pe la grupurile sanitare ar trebui schimbată faianța, ar trebui zugrăvit, lucruri nu foarte mari. Încălzire avem cu sobe, cu lemn. Iarna e dificil. Era bună o centrală. Poate dacă se vor introduce gaze în comună, va fi mai ușor. Până atunci, sobă în fiecare cabinet, cumpărăm lemne, ne descurcăm.
     De ce ați ales medicina de familie?
     – Eu am terminat facultatea de pediatrie. Apoi am dat examenul și am devenit medic de familie. Mi-ar fi plăcut mai mult să lucrez cu copiii. Acum sunt vreo trei sute de copii în comună. A scăzut foarte mult natalitatea, sunt doar vreo zece sugari. Fac, alături de colega mea, și medicină școlară. În regim de voluntariat, sigur. Adică bugetul e același, nu suntem plătiți suplimentar. Dar mergem, le vorbim copiilor de sănătate, cum să se ferească de boli, ce obiceiuri sănătoase să își formeze. Colaborăm cu învățătoarele, au și o programă de educație sanitară, le mai pregătim materiale. Școala e foarte aproape, chiar lângă dispensar, iar grădinița la parter. Știm tot ce se întâmplă acolo. Nu e zi să nu apară o problemă și ne cheamă sau vin ei la noi.
     Ce ați schimba la felul în care este percepută medicina de familie în România?
     – E loc de mai bine. Ar trebui să fim mai respectați, sunt numai cerințe de la medicul de familie. Am înțeles că avem și bugetul mai mic pe medicină de familie anul acesta. Aș vrea ca normele să fie mai relaxate. Totul e prea rigid: atât ai voie, atâtea consultații, atâtea rețete. Ar trebui totul adaptat la comunitate, la pacient, să existe flexibilitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe