Newsflash
Știri

Strategie națională pentru renunțarea la fumat: 2035 - Prima generație fără tutun din România

de Florentina Ionescu - mai 31 2021
Strategie națională pentru renunțarea la fumat: 2035 - Prima generație fără tutun din România

De Ziua Mondială Fără Tutun, inițiatorii strategiei „2035-Prima Generație Fără Tutun a României” trag un semnal de alarmă.

Pactul pentru Prevenție în Sănătatea Publică este prima propunere de abordare strategică a factorilor de risc pentru bolile netransmisibile - tutun, alcool, nutriție, activitate fizică, se arată într-un comunicat remis redacției. 

2035 - Prima generație fără tutun din România

În septembrie 2016, societatea civilă, medicală și academică a României a adus în atenția factorilor de decizie prima strategie națională integrată de reducere a consumului de tutun, 2035 - Prima generație fără tutun din România. Inițiativa este susținută în prezent de peste 350 de organizații neguvernamentale.

Obiectivul strategiei

2035 - Prima strategie de generație fără tutun a fost dezvoltată la lansarea inițiativei, în conformitate cu principiile și obiectivele Strategiei naționale de sănătate 2014-2020, Planului multianual de promovare integrată a sănătății și educație pentru sănătate și în deplină coerență cu recomandările organizațiilor și documente internaționale la care România este membru semnatar.

Obiectivul principal al strategiei este reducerea consumului de tutun la minimum, adică 5% din populația cu vârste cuprinse între 13-15 ani, prag considerat de OMS echivalent cu sfârșitul jocului devastator cu tutun într-un interval de timp rezonabil.

„Avem în vedere pentru România ca generația născută în 2017 să devină în 2035 prima generație liberă de această dependență cu efecte devastatoare. Succesul strategiei propuse depinde de implicarea societății în ansamblu: autoritățile guvernamentale centrale și locale, autoritățile legislative, autoritățile profesionale din domeniul sănătății și educației, reprezentanții sectoarelor societății civile și cetățenii înșiși trebuie să se implice pentru a transforma tutunul într-un produs al trecutului care produce doar suferință și moarte prematură”, spun inițiatorii acestei strategii.

Includerea obiectivelor clare legate de reducerea consumului de tutun în programul guvernamental actual, alături de reducerea impactului celorlalți factori de risc majori (alcool, alimentație deficitară, activitate fizică) reprezintă un semnificativ pas înainte pentru viitoarea strategie națională de sănătate publică.

„Considerăm că este vital ca România și cetățenii ei, dar mai ales generațiile viitoare, să poată beneficia direct o schimbare de paradigmă a prevenției în sănătatea publică, printr-o abordare sustenabilă și bazată pe dovezi științifice ale factorilor de risc pentru bolile netransmisibile”, se mai arată în comunicat.

O altă stare de sănătate pentru generațiile viitoare

Din acest motiv, spun inițiatorii, asumarea la cel mai înalt nivel decizional a acestei noi abordări a prevenției factorilor de risc, alături de propuneri concrete de viziune, strategii și acțiuni, pot duce la o altă stare de sănătate pentru generațiile viitoare ale României și la reducerea poverii pe care bolile cronice o au pe sistemul de sănătate. 

Ziua de luptă cu consumul de tutun 

Întrucât 31 mai este Ziua Mondială de luptă cu consumul de tutun, o dată de referință anuală, tema acestei zile din 2021 este de a informa publicul cu privire la pericolele consumului de tutun, practicile comerciale ale companiilor de tutun, acțiunile OMS pentru a combate epidemia de tutun și cu privire la ce pot face oamenii din întreaga lume pentru a-și revendica dreptul la sănătate și viață sănătoasă și pentru a proteja generațiile viitoare.

„Societatea civilă din România, reunită sub platforma Inițiativei 2035 Fără Tutun, dorește să propună un consens public și politic larg asupra acestei teme vitale pentru sănătatea României care va permite crearea unui exemplu de bune practici de abordare la nivel european și va asigura un loc binemeritat pentru România în grupul țărilor preocupate de starea de sănătate a generațiilor viitoare. «Pactul pentru Prevenție în Sănătatea Publică» poate fi un moment de cotitură pentru România viitorului, la care putem să contribuim cu toții, societate civilă, autorități guvernamentale, factori decizionali”, potrivit sursei citate.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe