Newsflash
Știri

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului va fi marcată și în România

de Florentina Ionescu - sept. 13 2022
Ziua Mondială a Siguranței Pacientului va fi marcată și în România

Anual, la 17 septembrie este marcată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Tema de anul acesta a campaniei este folosirea sigură a medicamentelor.

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) lansează, cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, două materiale informative dedicate pacienților și personalului medical pentru conștientizarea posibilelor erori de medicație. 

Obiectiv: siguranţa pacientului 

ziua mondiala a sigurantei pacientului

Potrivit statisticilor, erorile de medicație constituie una din cauzele  principale ale vătămărilor și vatămarilor evitabile în sistemele de sanatate din întreaga lume, se arată într-un comunicat de presă transmis de ANMCS pe site.

Anul acesta, pe 17 septembrie când este marcată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este folosirea sigură a medicamentelor.

Pacienții și familiile lor sunt singurele constante în sistemele de sănătate, din ce în ce mai complexe. Un pacient poate primi îngrijiri în diferite unități sanitare și la mai mulți furnizori medicali, din diferite specialități.

Comunicarea greșită, una din cauzele erorilor de medicație

În astfel de situații, discrepanțele și comunicarea greșită sunt frecvente și pot duce la erori grave de medicație, în special în timpul internării și al externarii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Fiecare pas din procesul de îngrijire conține anumite riscuri inerente. Pe măsură ce pacienții se deplasează între furnizorii de servicii de sănătate, aceștia devin vulnerabili la schimbări: de la modificarea stării lor de sănătate, schimbarea echipei medicale și medicamentele prescrise.

„Implicarea pacienților și a familiilor care s-au confruntat cu vătămări în urma administrării unor medicamente poate oferi informații despre defecțiunile sistemului. Prin urmare, este esențial să ne asigurăm că vocea lor, a pacienților, este auzită în asistența medicală.”, subliniază ANMCS în comunicatul său.

În regiunea europeană, potrivit OMS, 50%-70% dintre problemele cauzate de erori în administrarea medicamentelor pot fi prevenite prin abordări sistematice complexe a siguranței pacienților.

Volumul mare de muncă și lipsa cadrelor medicale, în regiunea europeană, contribuie la peste 20% din erorile de medicație.

Administrarea incorectă a medicamentelor este cauza a mai mult de jumătate din problemele prevenibile asociate asistenței medicale, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

La acest link puteți accesa un material informativ pentru pacienți în format pdf. Iar la acest link puteți citi un material informativ pentru personalul medical, tot în format pdf.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe