Newsflash
Știri

Studiu de prevalență BPOC în România: Peste 80% dintre participanți au probleme respiratorii

de Cristina GHIOCA - nov. 26 2019
Studiu de prevalență BPOC în România: Peste 80% dintre participanți au probleme respiratorii

Mai puțin de jumătate dintre persoanele afectate de BPOC sunt diagnosticate, arată cel mai recent studiu privind prevalența BPOC în România. Acest lucru se întâmplă deoarece simptomele timpurii ale bolii sunt ușor de confundat cu efectele fumatului excesiv sau ale înaintării în vârstă.

BPOCAproximativ 8,3% dintre românii cu vârsta peste 40 de ani sunt afectați de BPOC, potrivit Studiului de prevalență a BPOC în România 2019, realizat de Societatea Română de Pneumologie și prezentat recent, la București. Totodată, 82% dintre românii incluși în cercetare au probleme respiratorii, iar 72% au făcut cel puțin o dată o spirometrie. Pe de altă parte, 3 din 20 de respondenți care fac tratament pentru probleme respiratorii utilizează automedicația, în timp ce numai 2 din 5 pacienți cu probleme respiratorii sunt văzuți cu regularitate de un medic.

Efectuat pe un eșantion de 8.000 de persoane din mediul urban și rural, studiul a inclus două componente: screening, prin aplicarea unui chestionar individual, și spirometrii (realizate unor persoane selectate în urma completării chestionarului).

Noi semnale de alarmă

Anual, la nivel global, 3 milioane de oameni mor din cauza BPOC, a tras atenția prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele SRP, în contextul Zilei Mondiale a acestei afecțiuni, marcată anual, în 20 noiembrie:„(...) 89% din populație nu a auzit de această boală, iar 85% dintre fumători nu au auzit nici ei de BPOC, în condițiile în care fumatul este principalul factor de risc pentru afecțiune! Acest aspect este extrem de îngrijorător – ca să poți lupta împotriva unei boli atât de grave trebuie în primul rând să o cunoști”, a punctat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu. Ea a subliniat că boala nu are simptome specifice, de aceea în multe cazuri pacienții ajung să fie diagnosticați destul de târziu, mai ales că deseori simptomele sunt puse pe seama fumatului sau a înaintării în vârstă.

Efecte asupra întregului corp

Specialiștii amintesc că simptomele BPOC includ: tuse cronică, producție cronică de spută, șuierat, gâfâit, senzație de sufocare, apărută de regulă brusc, pe fondul unei oboseli accentuate, toleranță la efort din ce în ce mai redusă. În lipsa diagnosticării și instituirii unui tratament care să asigure controlul simptomelor, boala poate afecta, pe rând toate organele. Pacienții cu BPOC pot prezenta și numeroase alte afecțiuni asociate, precum: boli cardiovasculare, diabet zaharat, hipertensiune arterială, osteoporoză sau depresie-anxietate. Expunerea la factori poluanți, precum fum de tutun și la alte particulele și gaze toxice, poluante care pot fi inhalate, sunt principalii factori de risc pentru BPOC.




Notă autor:

Foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe