Newsflash
Știri

ȘTIRI PE SCURT

de Cristina GHIOCA, Dr. Alina SIMACHE - sept. 7 2018
ȘTIRI PE SCURT
Vaccinul gripal, disponibil din 15 septembrie

    Vaccinul gripal va fi furnizat către direcțiile de sănătate publică începând cu 15 septembrie, anunță un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății. Potrivit ministrului sănătății, Sorina Pintea,  achiziția vaccinului se realizează în baza unui acord–Cadru încheiat pe o perioadă de doi ani. Reprezentanții ministerului au anunțat că, anul acesta, vor fi utilizate un milion de doze de vaccin gripal pentru imunizarea populației la risc, în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală derulată de instituție.  Campania vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Aceasta se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide. (C. G.)

Screeningul cancerului colorectal, de la 45 de ani

    Societatea americană de cancer (ACS – American Cancer Society) a revizuit ghidul pentru screeningul cancerului colorectal. Recomandările actuale, publicate în A Cancer Journal for Clinicians, sugerează implementarea screeningului începând cu vârsta de 45 de ani în cazul celor cu risc mediu pentru dezvoltarea bolii, mai devreme cu cinci ani față de recomandările anterioare (50 de ani). Modificările au fost făcute din cauza creșterii incidenței cancerului colorectal la nivelul populației de vârstă medie. Opțiunile pentru screeningul cancerului colorectal includ: testul imuno-histochimic fecal anual, testul pentru hemoragii oculte anual, colonoscopie la zece ani, colonografie CT la cinci ani sau sigmoidoscopie la cinci ani. (Dr. A. S.)

Sistemul național de verificare a medicamentelor este operațional

    Organizația de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR) anunță, într-un comunicat de presă, conectarea între Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor din România (SNVM) și Hubul European. În acest context, OSMR îndeamnă companiile Deținătorilor de Autorizații de Punere pe Piață – DAPP – să înceapă să încarce cât mai curând posibil pachetele de date referitoare la medicamentele destinate pieței din România către Hubul European (inclusiv ale acelora cu Identificator Unic/Serializate, care au fost deja produse și expediate pe lanțurile de distribuție). Organizația amintește că, în prezent, SNVM se află în faza pilot, care va continua până la 31 octombrie. Reprezentanții OSMR mai menționează că orice companie DAPP se poate înregistra oricând în timpul fazei pilot, prin trimiterea unui e-mail de solicitare de participare pe adresa organizației. (C. G.)

Schemă nouă de tratament pentru hepatită

    De la 1 septembrie, bolnavii de hepatită cronică virală C vor avea acces la trei scheme de tratament fără interferon, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, una dintre scheme este complet nouă, iar cele trei variante vor fi disponibile cu o lună mai devreme decât termenul stabilit inițial. Recent, CNAS a anunțat că a finalizat și a încheiat noi contracte cost–volum–rezultat, cu trei deținători de autorizații de punere pe piață a tratamentelor fără interferon. Tot atunci au fost inițiate și demersurile necesare pentru includerea condiționată a noilor tratamente fără interferon în lista medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală. Potrivit CNAS, de aceste produse vor beneficia 13.000 de pacienți, din care peste 2.000 sunt cu fibroză F1, F2, F3 și F4 (ciroză compensată). (C. G.)

Indice nou de masă adipoasă

    O nouă ecuație de masă adipoasă relativă (RFM – relative fat mass) bazată pe raportul înălțime/circumferința taliei prezice mai bine procentajul de țesut adipos din organism, comparativ cu indicele de masă corporală, arată rezultatele unui studiu publicat recent în revista Nature. De asemenea, utilizarea ecuației RFM a condus la clasificarea eficientă a obezității în categorii, pentru ambele sexe și grupurile etnice testate. Pentru a elabora și valida RFM, autorii studiului au utilizat date din NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), realizat între anii 1999–2004. Procentele de masă adipoasă din corp au fost măsurate prin intermediul DXA (dual energy X-ray absorptiometry). Ecuația înălțime/talie, numită RFM, a fost ultimul model selectat datorită simplității acestuia. RFM s-a dovedit superior indicelui de masă corporală (IMC) în prezicerea cantității de țesut adipos din corp atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, specifică doctorii Woolcott și Bergman. (Dr. A. S.)

Legătura dintre declinul cognitiv și poluarea aerului

    Poluarea aeriană ar putea afecta performanțele cognitive, în special în cazul vârstnicilor, bărbaților și al celor mai puțin educați, arată un studiu publicat recent în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Coordonatorul cercetării, dr. Xiaobo Zhang de la Universitatea din Beijing, China, a adăugat că investițiile în curățarea aerului nu ar îmbunătăți numai starea generală de sănătate a organismului, ci și performanțele cognitive, efectul asupra intelectului fiind deseori neglijat. Pentru a investiga capacitatea intelectuală a subiecților, autorii studiului au utilizat teste standardizate de matematică și logică. Pentru calculul nivelului de poluare a fost folosit indicele de poluare aeriană (API – air pollution index) raportat zilnic de Ministerul de protecție a mediului din China. Se presupune că poluarea afectează în special substanța albă din creier, astfel explicându-se și diferența afectării disproporționate pe sexe. (Dr. A. S.)

Anglia interzice accesul copiilor la băuturi energizante

    Băuturile energizante bogate în cafeină ar putea fi interzise minorilor din Anglia, anunță prim-ministrul britanic Theresa May, într-un comunicat de presă. Aceste produse conțin cantități inadecvate de zahăr și cafeină, care induc obezitate și alte afecțiuni îngrijorătoare. Premierul britanic a declarat că se ia în considerare interdicția asupra consumului de energizante de către minori deoarece acestea sunt vândute la prețuri reduse și sunt tentante pentru copii, care le consumă în exces. Potrivit statisticilor, adolescenții din Marea Britanie consumă băuturi energizante cu 50% mai mult comparativ cu cei din alte țări europene. Interdicția anunțată de Theresa May s-ar aplica băuturilor ce conțin 150 de miligrame de cafeină (sau mai mult) per litru. (Dr. A. S.)

Aspirina în prevenția primară a pacienților diabetici

    Studiul ASCEND a evaluat riscurile și beneficiile tratamentului antiagregant plachetar în prevenția evenimentelor cardiovasculare. Potrivit rezultatelor, deși aspirina reduce semnificativ riscul evenimentelor cardiovasculare majore (cu 12%), aceasta crește riscul de hemoragii severe cu 29%. Astfel, prof. dr. Jane Armitage (Universitatea din Oxford) concluzionează că trebuie reevaluată cu atenție necesitatea utilizării profilactice a aspirinei pe termen lung. În cadrul studiului au fost incluși 15.480 de pacienți diabetici, cărora li s-au administrat 100 mg aspirină zilnic versus placebo, fiind urmăriți pe o perioadă de 7,4 ani. Rezultatele arată că pacienții din grupul care a primit aspirină au experimentat mai puține evenimente cardiovasculare majore, însă au prezentat hemoragii severe. Subiectul antiagregării plachetare profilactice cu aspirină rămâne deschis dezbaterii. Astfel, prof. dr. Manel Sabate (Spitalul Clinic din Barcelona) menționează că tratamentul ar trebui individualizat în funcție de pacient, cu posibilitatea dezvoltării unor scoruri de risc pentru pacienții diabetici (pentru evaluarea riscului hemoragic și a celui de evenimente cardiovasculare majore). (Dr. A. S.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe