Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Sondaj SNMF: „Relația pacient-medic de familie este una solidă”

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 7 iunie 2021, ora 10:35

Societatea Națională de Medicina Familiei din România a efectuat recent un sondaj de opinie despre încrederea pacienților în medicii lor de familie.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului de Familie (marcată la 19 mai 2021), Societatea Națională de Medicina Familiei din România ( SNMF) a lansat un chestionar pentru a identifica aspecte legate de informarea pacienților cu privire la vaccinarea anti COVID-19, se arată într-un comunicat de presă remis redacției. 

vaccinare programare sondaj SNMF

Rezultate celor 1.016 chestionare completate de pacienți care urmau să se vaccineze în perioada 19 – 31 mai 2021 în centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie sau alte locații ne dau forța de a continua lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, spun reprezentanții SNMF.

„Din aceste rezultate, este evident faptul că majoritatea pacienților (70%) au ales să se vaccineze din proprie convingere, iar pentru 25,7% consilierea și sprijinul medicului de familie au contribuit la realizarea acestui demers”, se arată în comunicat.

La începutul campaniei, doar 55,3% dintre pacienții care acum au ales să se vaccineze erau convinși de importanța și siguranța vaccinării, 34,8% aveau îndoieli, 5,9% erau speriați și lipsiți de informații, iar 4,11% erau împotriva vaccinării. 

Motivele de îngrijorare au fost generate sau alimentate de informațiile dintr-o anumită parte a presei (46,6%), social media (31,8%) sau chiar din comunitate (13,8%).

Schimbarea atitudinii față de vaccinare a celor indeciși sau opozanți ai vaccinării s-a realizat în cea mai mare măsură cu ajutorul medicilor de familie (43,3%), respectiv prin intermediul familiei și anturajului (42,1%)”, explică sondajul SNMF.

Rezultatele acestui chestionar confirmă rezultate ale unor studii mai vechi: relația pacient-medic de familie este una solidă, de încredere reciprocă, pe care pacienții se bazează. De asemenea, exemplele comportamentale au efect de „pată de ulei” în comunitate. Iar medicul de familie este medicul comunității, atrage atenția Biroul Executiv al SNMF.

Pilonii esențiali care pot influența campania de vaccinare sunt medicul de familie și comunitatea, reconfigurarea campaniei ținând cont de aceste rezultate poate fi soluția pentru asigurarea procentului optim de pacienți vaccinați, stoparea pandemiei și revenirea la o viață normală. La noua viață normală”, au conchis reprezentanții societății profesionale. 

snmf

Etichete: snmf medicina de familie medici de familie relatia medic-pacient

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC