Newsflash
Știri

SNMF trage un semnal de alarmă, în contextul lipsei unor medicamente esențiale din România

de Florentina Ionescu - mar. 23 2020
SNMF trage un semnal de alarmă, în contextul lipsei unor medicamente esențiale din România

Medicii de familie amintesc de pericolul în care se află pacienții cu boli cronice, din cauza lipsei de pe piață a unor substanțe active esențiale.

Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) explică într-un comunicat că sistarea accesului pacienților cu boli cronice la tratamentul esențial pentru a controla anumite afecțiuni înseamnă apariția unor complicații. Potrivit societății, în acest moment metforminul și levotiroxina „lipsesc cu desăvârșire din farmacii”.

medicamente diabet tiroida

„Îngrijirea pacienților cu boli cronice este în pericol! Medicii de familie semnalează pericolul în care sunt pacienții cu boli cronice prin lipsa de pe piață a unor substanțe active esențiale în tratamentul acestor afecțiuni. În acest moment este cazul metforminului și a levotiroxinei care lipsesc cu desăvîrșire din farmacii”, se arată în documentul semnat de președintele SNMF, Dina Mergeani.

Metforminul este un medicament de bază pentru cei mai mulți dintre pacienții cu diabet zaharat tip 2, iar pentru foarte mulți este singura medicație.

Totodată, levotiroxina reprezintă singura substanța activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului.

„În contextul pandemiei cu COVID-19, lipsa accesului la medicația de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul al servicii medicale de specialitate este limitat și pentru că evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este mai probabil fatală”, explică reprezentanții SNMF. De aceea, aceștia solicită asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice.

comunicat medicamente


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe