Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

SJU Suceava: metastaze osoase, tratate cu ablaţie prin radiofrecvenţă

Viața Medicală
L. Budin marţi, 15 februarie 2022, ora 16:23

O echipă medicală multidisciplinară a folosit sistemul de ablaţie prin radiofrecvenţă pentru a trata minim invaziv metastazele osoase ale unei paciente în vârstă de 70 de ani.

Echipa multidisciplinară, formată din dr. Cătălin Lulciuc şi dr. Emanuel Gavriliuc de la Radiologie Intervenţională, medicul ortoped Mircea Macovei şi medicul oncolog Anca Ababneh, a efectuat o intervenţie în cadrul căreia au fost distruse două metastaze osoase, apărute după 20 de ani de la operaţia cancerului primar de sân, la o femeie de 70 de ani, a informat Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalul Judetean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, citat de Agerpres.

imagine-suceava

Sursă foto: Facebook Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan Cel Nou Suceava

 

Potrivit lui Teodorovici, oasele sunt al treilea loc, ca frecvenţă, în care celulele canceroase metastazează, cele mai des afectate structuri fiind la nivelul coloanei vertebrale, pelvisului şi şoldului, iar acestea pot afecta calitatea vieţii, producând complicaţii cum ar fi durerea, fracturile şi mobilitatea scăzută, inf

Cu aparatul de ablaţie prin radiofrecvenţă se pot trata minim invaziv tumorile osoase (metastazele şi unele tumori primare) ale pacienţilor, atunci când terapiile convenţionale nu sunt eficiente, au potenţial letal sau produc efecte secundare inacceptabile.

Decizia intervenţiei este luată de o echipă multidisciplinară, formată din medic radiolog, oncolog, ortoped şi radiolog intervenţionist. În momentul de faţă, una dintre problemele reale este că mulţi colegi medici nu ştiu că această procedură se efectuează în unele spitale din România sau mai ales în Suceava, fiind o metodă nu tocmai accesibilă, care se efectuează într-un număr limitat de spitale din Europa. Este important ca şi pacienţii să se informeze despre posibilele metode de tratament, apoi să discute cu medicul curant opţiunile”, a arătat dr. Cătălin Lulciuc.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava a subliniat că anul 2022 este dedicat diversificării serviciilor medicale, creşterii calităţii actului medical, a siguranţei pacientului și a personalului medical şi auxiliar din unitatea medicală pe care o reprezintă.

Etichete: sju suceava ablatie prin radiofrecventa metastaze osoase recidiva oncologica

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.