Newsflash
Știri

Revista NATURE: „Ştiinţa românească este în derivă“

de M. V. A. - sept. 2 2013
Revista NATURE: „Ştiinţa românească este în derivă“
Cea mai prestigioasă revistă ştiinţifică din lume, Nature, publică în ultimul său număr o radiografie dură a politicilor guvernului român în domeniul cercetării ştiinţifice. Articolul*, semnat de Alison Abbott, corespondentul senior al revistei americane în Europa şi doctor în farmacologie, evaluează efectul măsurilor adoptate în timpul ultimului mandat al Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (iulie–decembrie 2012). Principalul rezultat al acestor măsuri a fost o reîntoarcere la „cercetarea dominată de nepotism“ care a caracterizat viaţa ştiinţifică românească înaintea măsurilor introduse în mandatul ministrului Daniel Funeriu (2009–2012). Acesta a „dotat legea cu reguli şi regulamente croite în aşa fel încât reţelele locale de putere să fie sparte, iar finanţarea şi poziţiile academice să ajungă la cei mai buni oameni“, scrie Nature.
Anularea acestor reguli destinate „să încurajeze meritocraţia“ este responsabilitatea Ecaterinei Andronescu care „în ultimele zile ale mandatului său a revizuit regulile lui Funeriu“. Aceste reguli „interziceau rectorilor să deţină funcţii politice, într-o încercare de a opri folosirea acestor poziţii pentru favorizarea propriilor acoliţi“, precizează Nature. Restauraţia Ecaterinei Andronescu a dus la semnarea unei petiţii de protest adresate premierului Victor Ponta de către 900 de cercetători. Înjumătăţirea finanţării granturilor acordate în 2011 şi amânarea următoarei serii de finanţare, decisă în mandatul lui Mihnea Costoiu, succesorul Ecaterinei Andronescu, a declanşat demisia în bloc a Consiliului Naţional al Cercetării, în aprilie 2013.
Articolul din Nature enumeră avantajele de care oligarhia academică românească are din nou parte ca urmare a restauraţiei Ecaterinei Andronescu: „rectorii pot fi din nou parlamentari şi profesori universitari după vârsta de pensionare de 65 de ani, regula incluzând-o chiar pe Andronescu, pot deţine funcţii de conducere în universităţi – fapt interzis anterior pentru a stopa acapararea puterii pentru o perioadă prea mare de timp de aceeaşi oameni. Funeriu a limitat la opt numărul doctoranzilor supervizaţi de profesorii universitari – pentru a-i opri pe acei profesori puternici să domine educaţia generaţiei următoare – dar şi această restricţie a fost acum ridicată. Finanţarea unor proiecte de cercetare nu mai implică examinarea lor de către cercetători din afara României. Andronescu a relaxat şi criteriile minime impuse de Funeriu pentru ocuparea unei poziţii academice“.

 

Ecaterina Andronescu nu a răspuns în timp util solicitării Nature de a face comentarii specifice pe aceste subiecte. Articolul menţionează şi acuzaţiile de plagiat aduse fostului ministru al educaţiei, actual preşedinte al Senatului Universităţii Politehnice din Bucureşti. În schimb, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare ştiinţifică, a declarat pentru „Nature“ că aceste acuzaţii sunt „fie o denaturare, fie o presupunere neinformată a iniţiatorilor acestei teorii“.

 

Judecând pe baza experienţelor precedente, este puţin probabil că articolul publicat în ediţia tipărită a Nature va produce îmbunătăţiri ale politicilor de cercetare din România sau măcar o reorientare a acestora. Însă, dată fiind larga circulaţie internaţională a acestei publicaţii, prestigiul comunităţii ştiinţifice active în România va fi puternic ştirbit. Concluzia Nature este lipsită de echivoc: „ştiinţa românească este în derivă“. Iar vinovaţi nu sunt cercetătorii români. 

 



Notă autor:

* Nature. 2013 Aug 22;500(7463):388-9

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe