Newsflash
Știri

Premieră la Iași: lavaj pulmonar, la un pacient cu proteinoză alveolară

de L. Budin - iul. 18 2022
Premieră la Iași: lavaj pulmonar, la un pacient cu proteinoză alveolară

O echipă de medici de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi a aplicat procedura Whole Lung Lavage (spălătură pulmonară totală), în cazul unui bărbat diagnosticat cu o boală rară.

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, conf. univ. dr. Radu Crişan Dabija, medicul şef al secţiei ATI, dr. Gabriel Florin Iosep, şi dr. Anda Tesloianu, împreună cu as. Aguriță Alexa și as. Maria Băiceanu, au efectuat o intervenţia endoscopică, pentru a face un lavaj pulmonar bărbatului de 55 de ani diagnosticat co proteinoză alveolară, se arată pe pagina de Facebook a unității sanitare.

lavaj-pulmonar
Sursă foto: Facebook Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași

 

Pacientul a fost internat în spital cu COVID-19, iar la un timp de la externare, a revenit la spital pentru că se simţea în continuare rău, motiv pentru care medicii i-au făcut un CT, relatează Agerpres.

Nu e un diagnostic uşor de pus. Pe o radiografie seamănă foarte bine cu o infecţie. Dacă a avut COVID, arată cam la fel. Poţi confunda şi cu o pneumonie, cu o infecţie. De aceea am făcut şi examinare CT. În acest caz am descoperit întâmplător că pacientul suferea de această afecţiune. A făcut COVID. Post-COVID, se simţea în continuare rău. La CT am ridicat suspiciunea de proteinoză alveolară. S-a confirmat. A trebuit să intervenim pentru că starea sa se degrada foarte repede. Avea probleme de respiraţie. Această intervenţie era singura lui şansă de a rămâne în viaţă. Pentru astfel de cazuri nu există tratament. Singurul mod în care poţi să îi ajuţi este acel Whole Lung Lavage care le poate prelungi foarte mult viaţa. Sunt cazuri în literatura de specialitate care au trăit şi 10-17 ani după o astfel de procedură”, a declarat pentru Agerpres conf. univ. dr. Radu Crişan Dabija, cel care a făcut intervenţia endoscopică.

Medicul a precizat că astfel de cazuri sunt foarte rar întâlnite. Conform literaturii de specialitate, sunt diagnosticate 0,37 cazuri de proteinoză alveolară la 100.000 de locuitori. Boala se manifestă cu pierderea posibilităţii de a transfera oxigen din plămâni în sânge şi dioxid de carbon din sânge în plămâni, din cauza acumulării în exces de proteine în alveolele pulmonare. Singura modalitate de tratament o reprezintă lavajul pulmonar, făcut cu mari cantităţi de ser fiziologic preîncălzit la temperatura corpului. Totodată, este şi singura modalitate de a salva un om care se îneacă, la propriu, cu secreţiile sale excesive din plămân.

În cei 17 ani de carieră în această unitate medicală, acesta este cel de-al doilea caz întâlnit. Am mai întâlnit într-un stagiu făcut în străinătate. Pentru efectuarea intervenţiei endoscopice a fost nevoie de zeci de ore de documentare. Ne bucurăm cu toţii că post-operator pacientul se simte bine. El a fost detubat după 6 ore. Acum este internat la Terapie Intensivă, iar luni va fi dus într-un salon din spital”, a precizat dr. Radu Crişan Dabija.

Medicul a declarat că intervenţia va trebui repetată şi la celălalt plămân al pacientului.

Keto vs. dieta mediteraneeană în diabet și prediabet

Câte locuri oferă UMF Craiova pentru anul universitar 2022-2023

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe