Newsflash
Știri

Peste 100 de intervenţii de toracocenteză, realizate la Oncohelp Timișoara

de Dorina Novac - feb. 25 2022
Peste 100 de intervenţii de toracocenteză, realizate la Oncohelp  Timișoara

Medicii de la Centrul de Oncologie Oncohelp din Timişoara au realizat, în ultimul an, peste 100 de intervenţii de toracocenteză (puncţii pleurale).

Toracocenteza reprezintă o tehnică medicală care se realizează doar în unitățile sanitare specializate. Procedura este una minim invazivă și implică extragerea unui lichid din cavitatea pleurală, au precizat reprezentanții Asociației Oncohelp.

Oncohelp

Intervenția, care este denumită și puncție pleurală, reprezintă, practic, un drenaj vital.

„Chiar dacă este o tehnică nu foarte complicată, toracocenteza necesită dexteritate si experiență, dar si multă atenție, întrucât există pericolul apariției unor complicații. Această procedură se poate realiza in siguranță în Clinica Oncohelp, deoarece din echipa medicală face parte și un medic de terapie intensivă. Am ales să realizăm această intervenție în Centrul de Oncologie Oncohelp pentru a nu mai transfera pacienții care necesită puncția pleurală la o secție de chirurgie toracică dintr-un alt spital. Timpul de intervenție în cazul bolilor oncologice este un factor important, iar calitatea vieții acestor pacienți este la fel de importantă”, a precizat dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog, cofondator Oncohelp.

Potrivit sursei citate, înainte de a începe procedura de toracocenteză se efectuează examenul clinic al toracelui, ausculația si percuția pulmonară. În același timp se poate efectua și o ecografie pentru a stabili volumul de lichid și poziționarea acestuia la nivel pleural.

Reprezentanții Asociației Oncohelp au menționat că, apoi, după o prealabila dezinfecție locală, se realizează o anestezie locală și, cu ajutorul unui ac, se pătrunde in cavitatea pleurală și se extrage lichidul.

După intervenție, pacientul rămâne sub supraveghere timp de câteva ore. Într-o singură ședința este recomandat a se scoate până la un litru de lichid.

„Cei mai mulți pacienți ai spitalului nostru care necesită o asemenea intervenție sunt cei care au dezvoltat metastaze la nivelul pleurei asociate sau cei cu metastaze pulmonare. Cu toții sunt simptomatici, de exemplu respiră foarte greu. După ce extragem lichidul, nu se mai exercită o compresiune asupra plămânului, a mediastinului și chiar asupra inimii, dispneea se reduce și pacientul se simte mult mai bine. De asemenea, tot prin aceeași procedură se pot introduce citostatice, asta însă în funcție de decizia medicului. La unii pacienți e nevoie de mai multe ședințe pentru a extrage mai mult lichid”, a adăugat dr. Cristina Oprean.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe