Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Pandemia a pus presiune asupra pacienților cu diabet

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 24 iulie 2020, ora 12:32

Lipsa unui control medical periodic și a unei evaluării constante stării de sănătate și a glicemiei pot avea consecințe serioase pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, anunță COPAC.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice ( COPAC), Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice(SRDNMB) și Federația Română pentru Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (FRDNBM) atrag atenția celor aproximativ 800.000 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2 în România asupra urgenței de a merge la medicul curant pentru a se asigura că diabetul lor este controlat, în contextul pandemiei de COVID-19.

control diabet
Sursă imagine: Pixabay

 

Potrivit unui comunicat de presă, lipsa unui control medical periodic şi a unei evaluării constante stării de sănătate şi a glicemiei pot avea consecinţe serioase pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 prin progresia bolii şi pericolul apariţiei unor complicaţii grave, cum sunt cele cardiovasculare şi renale.

„Pandemia de COVID-19 a pus o presiune uriașă asupra pacienților care trăiesc cu diabet zaharat și a medicilor care îi îngrijesc, limitând posibilitatea de a se vedea față în față. Pacientul cu diabet zaharat de tip 2 depinde de scheme de tratament stricte și un stil de viață disciplinat, care trebuie să țină cont de orice modificare în evoluția bolii,” a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Acesta a mai precizat că aproape jumătate de an fără o evaluare completă a diabetului înseamnă foarte mult, mai ales pentru cei care au nevoie de un management complex al bolii care necesită în cele mai multe cazuri o schimbare a schemei de tratament și o atenție sporită pentru stilul de viață.

„În aceste condiții dificile de evoluție epidemiologică, cu atingerea pragului de 1000 de cazuri, echipa diabetolog-pacient-medic de familie trebuie să acționeze fără întârziere pentru restabilirea controlului diabetului, prin intensificarea schemei terapeutice, acolo unde este nevoie, în toate tipurile de consultații, atât cele față în față, cât și cele la distanță”, atrage atenția prof. univ. dr. Romulus Timar, președintele SRDNBM.

 

Sursa citată precizează că Ministerul Sănătăţii prin Comisia de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice a emis la începutul stării de urgență un set de recomandări care subliniază importanța menținerii în permanență a legăturii cu specialistul diabetolog și medicul de familie.

Însă realitatea determinată de pandemie este diferită, așa cum reiese dintr-o evaluare rapidă realizată de UNICEF România, peste 60% dintre cei intervievați consideră  că accesul la servicii medicale a fost dificil în pandemie din cauza a trei bariere principale: accesul la medicul de familie, accesul în spitale și teama de a intra în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19.

„Situația este cu atât mai gravă cu cât statisticile arată că în România 30% dintre pacienții decedați de COVID-19 erau pacienți cu diabet. În acest context este esențial ca pacienții cu diabet zaharat să respecte următoarele indicații: continuarea tratamentului recomandat (dietă și medicație), consult medical periodic la specialistul diabetolog, la 3 luni sau mai des dacă acesta recomandă, fie prin programare la cabinet, fie prin diverse mijloace de comunicare la distanță”, recomandă prof. univ. dr. Gabriela Roman, președintele FRDNBM.

Etichete: COPAC glicemie diabet zaharat pandemie de COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.