Newsflash
Știri

Noi proceduri și protocoale implementate la Spitalul Floreasca

de Florentina Ionescu - ian. 6 2020
Noi proceduri și protocoale implementate la Spitalul Floreasca

Un grav incident a avut loc la jumătatea lunii decembrie 2019, la Spitalul Floreasca (Spitalul Clinic de Urgență București). O pacientă a suferit arsuri în timp ce se afla pe masa de operație, în timpul unei intervenții chirurgicale, iar după o săptămână femeia a decedat.

Pacienta a fost operată deoarece suferea de cancer pancreatic, iar incidentul a avut loc în 22 decembrie. Ea a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, scrie digi24.ro, și a murit duminică, 29 decembrie. La scurt timp, autoritățile au declanșat mai multe anchete.

sala de operatii

Potrivit sursei citate, incendiul din 22 decembrie s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid în timpul intervenției, deși această combinație este interzisă. Acest biocid, potrivit Digi24, ar fi fost un dezinfectant pentru mâini.

Potrivit Mediafax, pacienta ar fi fost arsă după ce un chirurg ar fi greșit substanțele de dezinfecție, iar pielea femeii a luat foc la contactul cu electrocauterul.

La scurt timp, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a suspendat procesul de acreditare al Spitalului Floreasca, motivul fiind că incidentul nu a fost raportat de conducerea spitalului. Totodată, Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă în cazul femeii care a suferit arsuri grave.

În 30 decembrie, Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat că biocidul folosit pentru dezinfecția tegumentară a pacientei care a murit la Spitalul Floreasca era aprobat spre utilizare în România, însă acest produs era recomandat pentru dezinfectarea mâinilor

Ce a arătat raportul preliminar

Nu avem o explicaţie pentru ce a fost folosită această substanţă, deoarece am controlat, și Spitalul Floreasca era dotat cu substanțele care erau necesare și indicate în acest sens”, a spus Horaţiu Moldovan, citat de Agerpres.

Corpul de control al Ministerului Sănătății a făcut un raport preliminar în cazul pacientei, iar acest raport arăta, la acel moment (ultimele zile ale anului 2019), „o cascadă de nereguli deosebit de grave”, după cum a spus Victor Costache, Ministrul Sănătății, citat de Agerpres. Raportul final al Corpului de control în legătură cu acest caz va fi gata săptămâna aceasta.

Deja avem un raport preliminar al Corpului de control, care denotă o cascadă de nereguli deosebit de grave și vreau să vă asigur că vom face totul ca acest gen de eveniment revoltător să nu se mai întâmple într-un spital din România și să vă asigur că echipele noastre lucrează pentru aflarea adevărului”, declara Victor Costache în 30 decembrie 2019, citat de Agerpres

ANMCS supraveghează desfășurarea activității

Astăzi, Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), a făcut câteva declarații în fața jurnaliștilor, după întâlnirea pe care a avut-o cu managementul Spitalului Clinic de Urgență București:

„Precizez că suspendarea acreditării nu înseamnă neacreditare, nu afectează contractul cu Casa de Asigurări și nu înseamnă un risc crescut pentru pacient, ci - dimpotrivă - înseamnă o creștere a siguranței pacientului”.

Potrivit declarațiilor președintelui ANMCS, Spitalul Floreasca va lucra în această perioadă în colaborare ANMCS, care va supraveghea  respectarea bunelor practici în asistența medicală, în general, și a procedurilor de electrochirurgie, în special. 

Astăzi i-a fost prezentat președintelui ANMCS Vasile Cepoi planul de revizuire a procedurilor și protocoalelor privind activitatea în blocul operator de la Spitalul Floreasca. Termenul de implementare a planului este, potrivit acestuia, 13 ianuarie:

„Vom lăsa spitalul să funcționeze – pe noile reguli – pe o perioadă de o lună, apoi vom face un audit clinic, pentru a vedea care sunt rezultatele implementării noilor proceduri și protocoale”.

Pe 15 ianuarie, ANMCS va avea o întâlnire cu Consiliul medical din Spitalul Floreasca și se vor discuta detalii privind modul în care personalul medical de acolo va racorda respectarea bunelor practici în blocul operator și, în special, în electrochirurgie.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe