Newsflash
Știri

Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului, aprobată de parlament

de Dorina Novac - oct. 21 2020
Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului, aprobată de parlament

Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului a fost adoptată de parlament. Astfel, România este printre puținele țări din lume care reglementează prin lege prevenția diabetului zaharat.

În urma apelului lansat de Forumul Român de Diabet, proiectul a fost inițiat la începutul acestui an de membrii Parlamentului și reprezintă primul pas pentru dezvoltarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat.

legea diabet
Sursă imagine: Pixabay

„Prevenția, prin toate pârghiile pe care le are la dispoziție, alături de managementul optim al pacienților cu diabet zaharat, marea majoritate de tip 2, vor contribui sperăm la reducerea prevalenței diabetului și a complicațiilor sale”, a declarat prof. dr. Gabriela Roman, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Potrivit unui comunicat de presă, în contextul pandemiei de COVID-19, datele existente până la acest moment arată că persoanele cu diabet zaharat sunt în prima linie în ceea ce privește agravarea stării de sănătate.

În cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2, persoanele cu diabet zaharat tip 2 au un risc de deces cu 75% mai mare decât persoanele care nu au diabet zaharat tip 2. 

Sursa citată precizează că pentru scăderea incidenței bolii în rândul populației și prevenirea complicațiilor este esențială o politică unitară și transparentă la nivel național pentru prevenție în diabet.

„Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice salută adoptarea Legii privind prevenția și diagnosticul precoce a diabetului zaharat de către Parlamentul României. Este un pas important fiind, în domeniul prevenției bolilor cronice, o inițiativă legislativă unică în România și printre puținele inițiative legislative de acest gen la nivelul Uniunii Europene, chiar singulară dacă ne referim exclusiv la diabetul zaharat”, a afirmat prof. univ. dr. Romulus Timar.

Legea, adoptată în 20 octombrie, stabilește cadrul legal pentru dezvoltarea unei politici de prevenție la nivel național și cuprinde următoarele trei direcții de acțiune:

  • Educația populației pentru adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos și responsabil;
  • Screening pentru depistarea precoce a diabetului;
  • Prevenția sau întârzierea instalării diabetului.

Spre deosebire de programele naționale de sănătate, care se referă la prevenția complicațiilor unei boli diagnosticate, această lege vizează educația și prevenția apariției bolii, măsuri legate de stilul de viață și screening pentru depistare precoce.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe