Newsflash
Știri

Gestionarea lipsei de antibiotice și antitermice

de Cristina GHIOCA - ian. 6 2023
Gestionarea lipsei de antibiotice și antitermice

Exportul de produse antitermice și de antibiotice ar putea fi suspendat temporar pe fondul creșterii numărului de infecţii respiratorii și al discontinuităţilor în aprovizionarea cu aceste medicamente în mai multe ţări europene.

thermometer-g2d65cf0d2_1280

Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat în transparenţă decizională un proiect de ordin care prevede suspendarea pentru șase luni a exportului de antibiotice și antitermice cu administrare orală. Documentul poate fi consultat până la data de 30 ianuarie a.c.

În prezent, în România sunt disponibile următoarele preparate comerciale cu efect antiinflamator, antitermic și antiviral pentru gripă: ibuprofen, paracetamol, oseltamivirum, informează MS într-un comunicat de presă.

Potrivit Proiectului de Ordin al ministrului Sănătăţii,, în ultimele săptămâni, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a semnalat o creștere a circulaţiei virusului respirator sinciţial (RSV) în Uniunea Europeană (UE). De asemenea, numărul infecţiilor respiratorii acute severe produse de RSV este în creștere. Spitalizările cauzate de RSV, virusul gripal și de SARS-CoV-2 se află și ele în creștere în mai multe state membre ale UE, inclusiv în România.

Circumstanţe accentuate

Pe fondul crizei cauzate de SARS-CoV-2, dimensiunea geopolitică a discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente a devenit evidentă, se arată în proiectul de lege al MS. La acestea se adaugă informaţiile furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit cărora incidenţa scarlatinei și a infecţiei invazive cu streptococ de grup A se află în creștere în mai multe ţări din regiunea europeană.

Tot pe fondul valului de infecţii respiratorii s-a observat în ţara noastră și o creștere a consumului de antipiretice pediatrice - forme orale lichide, subliniază MS: „Apreciem că datele de mai sus confirmă faptul că împrejurările prezentate reprezintă o situaţie în care sănătatea și viaţa persoanelor trebuie protejate (...) prin măsura suspendării distribuţiei în afara teritoriului României a medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală prevăzute în anexă”. Lista produselor medicamentoase vizate de această măsură include ibuprofen, paracetamol, amoxicilină și alte antibiotice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe