Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Flashmob pentru donatorii de celule stem hematopoietice

Viața Medicală
L. Budin luni, 12 iulie 2021, ora 13:47

Pentru a crește nivelul de conștientizare și a atrage atenția potențialilor donatori, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a organizat un flashmob.

Demersul face parte din campania „Donează o șansă la viață” și reprezintă și un mesaj de mulțumire adresat milioanelor de donatori de celule stem hematopoietice înscriși în registrele din întreaga lume. Flashmobul a avut loc în stația de metrou Titan și în parcul Alex. Ioan Cuza din Capitală, iar coregrafia a fost asigurată de elevii Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”, se arată într-un comunicat.

FlashMob 3

Fără donatori compatibili

În primele 6 luni ale acestui an, 3.604 de donatori s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Numărul total al donatorilor înregistați oficial în România a ajuns în prezent la 81.137 de persoane.

În prezent, pentru 1 din 3 pacienți români cu indicație de transplant de celule stem hematopoietice nu găsim niciun donator compatibil. Șansa de a găsi un donator potrivit pentru cei 33% din pacienții pentru care nu există donatori compatibili în Registrele internaționale este ca peste 5% din populația României să fie înscrisă în baza noastră. În prezent, avem doar 0,33% din populație înscrisă și eforturile noastre țintesc să creștem acest procent”, a declarat dr. Aurora Dragomirișteanu, director general, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

În așteptare

Din aprilie 2013, de când Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a devenit funcțional, 315 pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. Doar pentru 12 dintre aceștia, persoanele compatibile au fost din România, în vreme ce pentru ceilalți, donatorii compatibili fost găsiți în registrele din alte țări.

În prezent, 40 de pacienți sunt în așteptarea unui donator compatibil.

Solidaritate internațională

La nivel mondial, peste 40 de milioane de potențiali donatori sunt înscriși în Registrele din 61 țări, de pe toate continentele, printre care și România. În lume, 70 de pacienți sunt transplantați în fiecare zi, iar jumătate dintre ei au fost salvați de donatori dintr-o altă țară.

Cu toate acestea, pentru 8% din pacienții internaționali nu au fost găsiți donatori compatibili.

Șansele de a găsi un donator compatibil pentru un pacient din țara noastră cresc odată cu creșterea numărului donatorilor voluntari înscriși în Registrul din România.

Etichete: registru national al donatorilor de celule stem hematopoietice campanie constientizare donare celule stem apel la voluntari flashmob

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.