Newsflash
Știri

FABC: „Încă un an câștigat de pacienții cu cancer în lupta cu boala”

de Florentina Ionescu - dec. 22 2021
FABC: „Încă un an câștigat de pacienții cu cancer în lupta cu boala”

Ziua Supraviețuitorului de Cancer, ediția a XVIII-a, a fost organizată în prima parte a lunii decembrie.

Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer (FABC) a organizat în 11 decembrie, în format online, un eveniment dedicat biruinței pacienților oncologici în lupta cu boala: Ziua Supraviețuitorului de Cancer. La eveniment au participat peste 150 de pacienți din toată țara. 

cezar irimia
Cezar Irimia, președinte FABC

Ziua Supraviețuitorului de Cancer marchează încă un an de luptă câștigat de pacienții cu cancer. A fost o luptă împotriva resemnării și un efort susținut pentru a învinge boala, dar mai ales, lupta cu sistemul de sănătate.

Cu această ocazie, FABC a dorit să aducă încă o dată în atenția opiniei publice, situația critică a pacienților oncologici din România, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

„Suntem ajunși la sfârșit de an, încă un an greu pentru pacienții români cu cancer, cu diverse probleme legate de accesul la noile terapii, dar și grave lipsuri în ceea ce privește accesul la medicamentele specifice, uzuale, precum și la asistență medicală de specialitate. Pacienții cu cancer din România au dus o luptă generalizată și inegală, atât cu boala, dar mai ales cu indolența autorităților care, prin lipsa de reacție și amatorism, au încălcat constant drepturile pacienților cu cancer, ascunzându-se în «spatele» pandemiei de SARS-CoV-2”, a declarat Cezar Irimia, președinte FABC.

Totodată, acesta a amintit că în România, în fiecare zi mureau aproximativ 150 pacienți cu diferite forme cancer – mulți dintre aceștia cu șanse reale de supraviețuire, chiar de vindecare, dacă ar fi avut acces, imediat, la investigații și tratamente specifice patologiei oncologice:

„Lipsa de strategii sanitare în condiții de pandemie cât și transformarea unor spitale de boli cronice în spitale pentru tratarea exclusiv pacienților cu COVID-19, au scăzut diagnosticarea cu peste 45%, iar decesele au depășit statistica de 150 decese pe zi. Trăim cu speranța că noua conducere a Ministerului Sănătății precum și implementarea Planului Național de Cancer, vor aduce îmbunătățiri esențiale în viața pacienților cu cancer și vom fi cu adevărat cetățeni europeni”.

În cadrul evenimentului au fost prezentate, pe larg, lipsa accesului la tratamentele uzuale și inovative, acolo unde nu există alternative terapeutice (lista cu noile terapii fiind în transparență de peste 6 luni), lipsa accesului gratuit la investigații pentru stabilirea exactă a diagnosticului oncologic, sincope cu aprovizionarea tratamentelor uzuale, dar și faptul că pacienţii cu cancer au fost victime colaterale pandemiei de SARS-CoV-2.

Cu ocazia acestei întâlniri, au fost trecute în revistă proiectele importante pe care FABC le implementează la nivel național, proiecte cu beneficii importante pentru pacienţii cu cancer, dar și pentru populația generală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe