Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Tudor Ciuhodaru propune un program național de testare gratuită

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 29 iulie 2020, ora 12:50

Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași, propune un program național de testare pentru coronavirus, de care să beneficieze toți românii.

Medicul Tudor Ciuhodaru a scris, într-o postare pe Facebook, că soluția pentru ca România să depășească această criză sanitară provocată de creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 este aplicarea unui program național de testare.

program national de testare
Sursă imagine: Tudor Ciuhodaru/ Facebook

 

„Propun un program național de testare extinsă gratuită de care să beneficieze toți românii. O testare extinsă (gratuită!!!) dublată de izolare(voluntară!) ar duce la întreruperea tuturor lanțurilor epidemiologice”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru.

Potrivit lui, evoluția numărului de cazuri din România arată clar că strategia actuală e greșită. Iar în continuare testăm puțin și prost.

„Valorile utile ar trebui să depășească 0,1% din populație în fiecare zi (minimum 20.000). Asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă e blocată. Testăm doar în zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut (spitale, cămine pentru vârstnici, persoane instituționalizate, copii cu dezabilități) unde numărul de cazuri e mult mai mare decât în populația generală”, a explicat medicul.

El subliniază faptul că cele mai multe cazuri provin din focare cu risc crescut de transmitere a infecției. Toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: „testare + izolare”.

„Concret sunt două măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste! Se poate începe cu toți cei expuși (personal medical în primul rând, polițiști, jandarmi, cei din hipermarket, vamă, aeroport, gară, șoferii din mijloacele de transport în comun) și a tuturor contacților cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS”, mai spune doctorul Ciuhodaru.

În opinia sa, este suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS.

Medicul menționează că acest program e singura opțiune sănătoasă pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu).

Etichete: testare covid-19 izolare focare de COVID-19 masuri covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC