Newsflash
Știri

Dr. Tudor Ciuhodaru propune un program național de testare gratuită

de Dorina Novac - iul. 29 2020
Dr. Tudor Ciuhodaru propune un program național de testare gratuită

Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași, propune un program național de testare pentru coronavirus, de care să beneficieze toți românii.

Medicul Tudor Ciuhodaru a scris, într-o postare pe Facebook, că soluția pentru ca România să depășească această criză sanitară provocată de creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 este aplicarea unui program național de testare.

program national de testare
Sursă imagine: Tudor Ciuhodaru/ Facebook

 

„Propun un program național de testare extinsă gratuită de care să beneficieze toți românii. O testare extinsă (gratuită!!!) dublată de izolare(voluntară!) ar duce la întreruperea tuturor lanțurilor epidemiologice”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru.

Potrivit lui, evoluția numărului de cazuri din România arată clar că strategia actuală e greșită. Iar în continuare testăm puțin și prost.

„Valorile utile ar trebui să depășească 0,1% din populație în fiecare zi (minimum 20.000). Asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă e blocată. Testăm doar în zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut (spitale, cămine pentru vârstnici, persoane instituționalizate, copii cu dezabilități) unde numărul de cazuri e mult mai mare decât în populația generală”, a explicat medicul.

El subliniază faptul că cele mai multe cazuri provin din focare cu risc crescut de transmitere a infecției. Toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: „testare + izolare”.

„Concret sunt două măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste! Se poate începe cu toți cei expuși (personal medical în primul rând, polițiști, jandarmi, cei din hipermarket, vamă, aeroport, gară, șoferii din mijloacele de transport în comun) și a tuturor contacților cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS”, mai spune doctorul Ciuhodaru.

În opinia sa, este suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS.

Medicul menționează că acest program e singura opțiune sănătoasă pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe