Newsflash
Știri

China aprobă primul vaccin COVID pentru folosire în rândul populației

de Dr. Mariana MINEA - dec. 31 2020
China aprobă primul vaccin COVID pentru folosire în rândul populației

China a autorizat joi primul vaccin împotriva SARS-CoV-2 pentru folosire în rândul populației. Vaccinul a fost produs de o divizie a companiei farmaceutice de stat Sinopharm.

Este vorba de un vaccin cu virus inactivat, care va fi administrat în două doze, cu o eficacitate de 79,3%, conform anunțului făcut de Sinopharm în urma studiului de fază 3. China are în vedere vaccinarea a 50 de milioane de persoane până la 11 februarie, când va începe Anul Nou Chinezesc, pentru a preveni răspândirea virusului în timpul festivităților.

Aprobarea dată de Administrația Națională Chineză pentru Produse Medicale vine după ce Emiratele Arabe Unite au anunțat la 9 decembrie că vor începe vaccinarea populației cu vaccinul achiziționat de la Sinopharm.

Milioane de persoane vaccinate

Potrivit Reuters, deși China pare că a făcut acest anunț mai târziu decât alte state, ținând cont că au fost primii afectați de pandemie, autoritățile chineze au administrat până acum peste 4,5 milioane de doze de vaccin: din 15 decembrie, peste 3 milioane de doze în grupuri-cheie populaționale, iar până la sfârșitul lui noiembrie, 1,5 milioane de doze administrate grupurilor cu risc înalt, în cadrul unei proceduri de aprobare accelerată. 

China a lansat în iulie un program de folosire de urgență a vaccinurilor, care a vizat lucrătorii ce desfășoară activități în zone-cheie, esențiale, și alte persoane aflate la risc înalt de infectare. Au fost utilizate trei tipuri de vaccin.

Mai multe date

China are în prezent cel puțin cinci vaccinuri producție proprie, aflate în stadii avansate de aprobare. Producătorii sunt Sinovac, China National Biotech Group (CNBG, divizia Sinopharm), CanSino Biologics și Chinese Academy of Sciences. China a livrat deja 1,2 milioane de doze către Pakistan și a semnat contracte pentru furnizarea vaccinului cu țări precum Indonezia și Brazilia.

„Aprobarea poate crește semnificativ credibilitatea vaccinului. Dar dacă vaccinul dorește să prindă o parte importantă din piața internațională, mai ales din țările dezvoltate, sunt necesare mai multe date”, este de părere Dong-yan Jin, profesor la Universitatea din Hong Kong.

Un reprezentant al boardului Sinopharm a transmis că un raport detaliat cu date despre vaccin și vaccinare va fi publicat în curând, inclusiv în reviste științifice interne și internaționale.

Citește mai multe despre diferitele tipuri de vaccin pe gavi.org.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe