Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Spitalul Floreasca, dotat cu un robot care sterilizează cu lumină UVC

de Florentina Ionescu - nov. 12 2020
Spitalul Floreasca, dotat cu un robot care sterilizează cu lumină UVC

Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca) a fost dotat recent cu cea mai rapidă soluție de sterilizare cu UVC, un robot inovator autonom.

Un robot inovator autonom ce sterilizează eficient cu lumină UVC atât suprafețele, cât și aerul, în doar câteva minute, a fost donat de Kaufland România și Modulab către Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca) se arată într-un comunicat remis redacției.

Acest robot a fost dezvoltat de inventatorii români de la Agora Robotics, parte a Modulab.

Robotul MUV Sanitiser_Salvador_1

Platformă mobilă autonomă

Robotul este o platformă mobilă inteligentă de sterilizare fără contact, care a fost finalizat în luna octombrie, a trecut printr-o procedură de testare, iar ulterior a fost donat către Spitalul Clinic de Urgență București, secția de Cardiologie, pentru a susține eforturile medicilor în lupta cu pandemia de COVID-19.

Robotul MUV Sanitiser_Salvador_2

Datorită lămpilor UVC, acest robot distruge toate bacteriile, fungii și virusurile, nu doar SARS-Cov-2, ci și cele responsabile de infecțiile nosocomiale.

Salvador, așa cum a fost denumit robotul MUV Sanitiser donat către spitalul Floreasca, are o capacitate totală de 5200W, ceea ce îl face unul dintre cei mai puternici roboți din categoria lui din lume și are o sursă de radiație UVC extrem de puternică (1KW). Acesta are o autonomie de peste 5 ore și poate steriliza un spațiu de 25 metri pătrați în mai puțin de 10 minute.

Robotul MUV Sanitiser_Salvador_3

Își configurează automat traseul

Robotul este dotat cu 20 de senzori diferiți care ajută platforma în navigarea autonomă a oricărui tip de spațiu, dar și în interacțiunea cu mediul. El este autonom și nu are nevoie să fie operat manual de un om: își configurează automat traseul cel mai eficient pentru dezinfectarea fiecărei incinte și poate reduce timpul de sterilizare a unui spațiu cu peste 30% față de dispozitivele care trebuie acționate manual. Mișcarea continuă a sursei de radiație UVC asigură o distribuție uniformă în toată incinta, acționând asupra suprafețelor, dar și a aerului.

Robotul MUV Sanitiser_Salvador_4

Robotul a fost produs de grupul care a creat primii roboți autonomi din România, Agora Robotics, care aparține companiei românești Modulab, cu peste 15 ani de experiență în cercetare, dezvoltare și prototipare.

Literatura de specialitate și ultimele studii publice indică faptul că iradierea UVC este eficientă împotriva tuturor tipurilor de agenți patogeni, inclusiv a tuturor tipurilor de coronavirus cunoscute.

„Este o perioadă dificilă pentru întreaga omenire, iar presiunea cea mai mare este pe sistemul sanitar. Pacienții cu probleme cardiace se numără printre cei cu un grad mai mare de risc în eventualitatea unei infecții cu SARS-CoV-2 comparativ cu restul populației, de aceea măsurile de precauție sunt maxime pe secția noastră. O soluție precum o platformă autonomă de sterilizare cu raze UV care scurtează durata procesului este o reală necesitate în activitatea medicală curentă, nu doar pentru secția de cardiologie”, a declarat dr. Alexandru Scafa-Udriște, șef Secție Cardiologie la Spitalul de Urgență București.

Robotul Salvador este conceput și produs 100% de o companie românească și va ajuta în perioada următoare personalul medical de la Spitalul Floreasca, reducând timpul de sterilizare a unui spațiu.

„Pentru noi, la Kaufland România, investiția în sănătate a fost mereu o prioritate, iar 2020 ne-a dat tuturor ocazia să fim cât mai solidari. În acest an foarte dificil, Kaufland România a sprijinit cu peste 2 milioane de euro proiectele care combat efectele negative ale pandemiei. Printre acestea se numără și robotul Salvador, conceput și produs 100% de o companie românească. Ne bucurăm că împreună cu Modulab îl donăm pe Salvador către spitalul Floreasca”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe