Newsflash
ACTUALITATE Știri

Sondaj despre obiceiurile românilor la masă

de Florentina Ionescu - mai 17 2023
Sondaj despre obiceiurile românilor la masă

O companie ce are în portofoliu produse alimentare și băuturi a vrut să identifice preferințele alimentare și schimbările apărute în obiceiurile gastronomice și cele familiale ale românilor.

Sondajele pe diferite teme reprezintă un instrument eficient în identificarea preferințelor și obiceiurilor alimentare, cum ar fi cele legate de decizia în familie cu privire la „ce mâncăm azi?”. 

Astfel, cel mai recent sondaj Nestlé, derulat în parteneriat cu Itsy Bitsy și Asociația Părinților Isteți în rândul ascultătoarelor și ascultătorilor săi, a relevat că 65% dintre familiile cu copii decid împreună cu cei mici care este meniul zilei. În 35% din familiile cu copii, decizia este luată de către un adult, copiii nefiind atât de mult implicați, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

În schimb, în aproape jumătate dintre familiile fără copii decizia cu privire la „ce mâncăm azi?” este luată de comun acord de către membri. În alte 43% din familii, decizia este luată de doar unul dintre membri, iar în 6% din cazuri decizia aparține unui membru al familiei extinse, cum ar fi bunicii. 

Varietate și cantitate 

„Astfel de statistici sunt utile pentru promovarea corectă a conceptelor de alimentație echilibrată ale Nestlé, precum NutriPorția, o metodă care te poate ajuta să pregătești mese echilibrate pentru copii și, în același timp, gustoase pentru întreaga familie, ținând cont de două principii esențiale: varietate și cantitate”, spune Nicoleta Tupiță (foto), dietetician autorizat și Manager Nutriție Nestlé South East Market. 

Nicoleta Tupiță

Pe de altă parte, studiul realizat de Nestlé împreună cu agenția de cercetări de piață Masmi, a constatat că românii obișnuiesc să ia două mese principale pe zi, plus o gustare. 

Micul dejun este consumat zilnic de 57% dintre adulți, dar în continuare unul din zece români nu obișnuiește să ia micul dejun. În rândul copiilor, popularitatea micului dejun este mult mai mare, 70% dintre cei peste 10 ani luând micul dejun zilnic și peste 80% dintre cei sub 9 ani. 

Cina și prânzul sunt consumate zilnic de 70% dintre români. Familiile cu copii tind să fie mai organizate în ceea ce privesțe orarul meselor principale, pe când cele fără copii iau mesele principale mai târziu. 

De exemplu, în familiile cu copii, cina este luată în intervalul 18:00-20:00, respectând mai mult recomandările nutriționale privind orarul meselor față de cei fără copii, care iau cina adesea după ora 21:00. 

De câte ori pe săptămână au loc mese echilibrate 

Mai mult de jumătate din respondenți încearcă să consume o masă echilibrată de două până la cinci ori pe săptămână, în timp ce aproximativ un sfert are zilnic prânzul și/sau cina echilibrată, iar un alt sfert rareori au mese echilibrate. 

În continuare, consumul de fructe și legume nu este la nivelul recomandărilor, doar puțin peste 20% dintre adulți și 30% dintre copii consumă două-trei porții de legume sau fructe pe zi, fructele fiind mai populare la toate grupele de vârstă studiate. Din pacate, 27% dintre adulți nu consumă legume zilnic, procent care se reflectă și la copiii peste 10 ani, în rândul cărora 32% nu consumă zilnic legume.

În plus, șase din zece români consideră că NutriPorția îi poate ajuta să aibă mese mai echilibrate nutrițional. NutriPorția este mai mult decât o farfurie, este o metodă nutrițională care ghidează persoana care o folosește spre proporțiile potrivite din fiecare grupă de alimente pentru principalele mese ale zilei. 

Interiorul farfuriei e împărțit în trei părți care vă ghidează astfel încât jumătate din farfurie să fie acoperită de legume și verdețuri, un sfert să fie acoperit de alimente bogate în proteine, iar un sfert să conțină cereale/paste/orez și alte surse de carbohidrați. 


Notă autor:

Fotografie de la fauxels: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/impreuna-expresie-faciala-tabel-bucurie-3184177/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe