Newsflash
Internaționale

Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani

de L. Budin - aug. 29 2022
Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani

Seceta din Europa pare să fie cea mai gravă înregistrată în ultimii 500 de ani, a anunţat Comisia Europeană (EC), citând rezultatele unui raport.

Aproape jumătate din teritoriul Europei este afectat de secetă, arată un raport realizat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) din cadrul EC, informează dpa și Agerpres.

seceta

Desigur, aceasta este doar o primă evaluare şi trebuie să o confirmăm prin datele finale de la sfârşitul acestui an”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke.

Autorii raportului afirmă că, până în data de 10 august, 47% din teritoriul Europei a atins un nivel de alertă pentru secetă, în timp ce 17% din regiunile monitorizate se află sub incidenţa unei alerte de nivel maximal.

Precipitaţiile scăzute şi valurile de căldură care s-au manifestat din luna mai au afectat debitele râurilor. Volumele reduse de apă au avut efecte adverse şi asupra sectorului energetic, atât asupra producţiei hidrocentralelor, cât şi asupra sistemelor de răcire a centralelor electrice.

Seceta a redus substanţial randamentele culturilor agricole de vară, cele de porumb, soia şi floarea soarelui fiind cele mai afectate, au precizat autorii raportului.

Raportul enumră peste 12 ţări în care riscul de secetă a crescut, inclusiv Germania, Franţa şi Regatul Unit.

În restul Europei, deja afectat (...), se menţin condiţii stabile de secetă severă”, au adăugat autorii cercetării.

Regiunile în care condiţiile meteorologice se agravează cel mai mult sunt cele care au suferit deja de lipsa ploii în primăvara acestui an - nordul Italiei, sud-estul Franţei şi anumite zone din Ungaria şi România.

Oamenii de ştiinţă prognozează că vremea mai caldă şi mai uscată decât normalul va continua să se manifeste cel mai probabil până în luna noiembrie, în vestul regiunii euro-mediteraneene.

Activiștii Greenpeace România protestează în mijlocul albiei secate a Dunării

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe